Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

KĽUD uvedie novú hru Koňec zbojnikov na vichodze

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Divadlo z Kladzian tvorí vlastné hry výlučne v zemplínskom nárečí. Aj napriek tomu si získalo priaznivcov vo viacerých regiónoch Slovenska.

Kladzany 26. decembra (TASR) – V predvečer Silvestra sa v obci Kladzany v okrese Vranov nad Topľou zídu po roku priaznivci tamojšieho divadla. V obecnom dome kultúry odpremiérujú novú satirickú hru. Ochotníci si tentoraz zobrali na mušku zbojníkov i problémy súčasného sveta.

Nový počin súboru spája históriu s prítomnosťou. "Prvá časť hry je z obdobia zbojníkov a druhá zo súčasnosti, ktorá sa odohráva v krčme. Vtipno-smutným spôsobom sa tu riešia napríklad témy utečencov, politiky, lotérie a iné. Viac už prezradia herci počas predstavenia," informoval TASR scenárista, režisér a herec Kladzanského ľudového divadla (KĽUD) Jozef Jenčo. Ako ďalej uviedol, diváci sa okrem novej hry môžu opätovne tešiť na zaujímavé divadelné kulisy.

KĽUD premiéruje svoje nové hry už niekoľko rokov 30. decembra. Nebude tomu inak ani tento rok, avšak pribudla jedna zmena. Predstavenie po skúsenostiach z uplynulých rokov, keď kladzianska sála praskala vo švíkoch, odohrajú dvakrát po sebe, a to o 17. a 19. hodine. "Sála nášho kultúrneho domu, bohužiaľ, nie je nafukovacia. Ide nám o to, aby si to všetci diváci mohli užiť čo najkomfortnejšie," komentoval Jenčo pridané vystúpenie.

KĽUD, ktoré založili miestni nadšenci pred 17 rokmi, je najvýraznejším reprezentantom ochotníckej scény na území okresu. V tejto obci má divadlo už vyše 80-ročnú tradíciu. V roku 2011 sa dostalo do povedomia širšej verejnosti, keď na festivale humoru a satiry Kremnické gagy získalo s hrou Žvirata na deskoch cenu Stana Radiča za objav roka.

"Je za nami asi najhektickejší rok v histórii KĽUDu. Za rok sme odohrali viac ako 30 predstavení po celom Slovensku. Zorganizovali sme letnú DoKaLaPa TOUR, počas ktorej sme za deväť dní odohrali deväť predstavení v Trebišovskom, Humenskom, Vranovskom a Michalovskom okrese. S našou poslednou hrou Kráľ Zempľina nás vybrali aj na celoslovenský festival hier s dedinskou tematikou, na ktorom získal náš herec Miro Jenčo ocenenie za najlepší mužský herecký výkon," priblížil režisér KĽUDu.

Divadlo z Kladzian tvorí vlastné hry výlučne v zemplínskom nárečí. Aj napriek tomu si získalo priaznivcov vo viacerých regiónoch Slovenska. "V sezóne 2016 budeme vystupovať vo všetkých okresných mestách na východnom Slovensku, no chystáme sa taktiež do Bratislavy, Senice, dokonca aj Srbska a Poľska," uzavrel Jenčo.