Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Komunitné centrum vo Veľkej Lomnici má prispieť k integrácii Rómov

Na snímke sprava splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, starosta Veľkej Lomnice Peter Duda a prednostka Obvodného úradu v Kežmarku Anna Tkačiková strihajú pásku počas otvorenia komunitného centra v rómskej osade Nový dvor vo Veľkej Lomnici 13. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Mesačné náklady na prevádzku nového komunitného centra sa budú podľa starostu Veľkej Lomnice pohybovať na úrovni 200 až 300 eur.

Veľká Lomnica 13. októbra (TASR) – Komunitné centrum, ktoré dnes otvorili v rómskej osade vo Veľkej Lomnici, má prispieť k integrácii miestnej komunity. "Sľubujem si od tohto komunitného centra veľmi veľa, predovšetkým úplnú zmenu správania sa rómskej komunity. Rómska osada v našej obci je jedna z najväčších v okrese Kežmarok, hovoríme o aglomerácii takmer 2000 ľudí. Sľubujem si od toho hlavne nejaký taký duševný rozvoj a rozvoj vzdelania v tejto časti obce. Keby som to mal zosumarizovať, tak ja od toho očakávam úplne novú generáciu Rómov," konštatoval starosta Veľkej Lomnice Peter Duda.

V priestoroch komunitného centra je podľa neho všetko potrebné na to, aby sa tu rozvíjali sociálne služby, terénno-sociálna práca, voľnočasové aktivity u detí i dospelých. Nachádza sa tu počítačová učebňa, spoločenská miestnosť, malá dielňa na ručné práce i prípravná kuchyňa. "Vybavili sme komunitné centrum aj hudobnými nástrojmi, pretože je všeobecne známe, že najlepší hudobníci v tatranských i podtatranských kolibách sú práve Rómovia a práve tento ich talent tu chceme zdokonaľovať a dať im priestor, aby ho mohli rozvíjať," vysvetľuje Duda.



Mesačné náklady na prevádzku nového komunitného centra, ktoré by mala financovať obec, sa budú podľa starostu pohybovať na úrovni 200 až 300 eur. Svoje zázemie tu budú mať aj terénni sociálni pracovníci a ich asistenti. Projekt komunitného centra odštartoval vo Veľkej Lomnici ešte v roku 2013, keď bol obci schválený nenávratný finančný príspevok v rámci Regionálneho operačného programu. Náklady na výstavbu aj s vybavením centra sa vyšplhali na 240.000 eur, z čoho päť percent spolufinancovala obec.



"Som veľmi rád, že obec Veľká Lomnica bola odvážna a šla do tohto projektu, verím, že súčasťou tohto komunitného centra budú deti, mládež aj dospelí. Som rád, že sa nám podarilo už 60 takýchto komunitných centier postaviť, dobrou správou pre Slovensko je, že ďalších 120 budeme stavať v novom programovom období 2014 – 2020," dodal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Podľa neho sú komunitné centrá predovšetkým priestorom pre integráciu Rómov a pre služby, ktoré by sa inak k tejto skupine obyvateľstva nedostali. Pozitívne tiež hodnotí fakt, že centrum nie je jedinou aktivitou, ktorú samospráva vo Veľkej Lomnici v rómskej osade realizuje. "Je tu rómska občianska hliadka, terénna sociálna práca, zdravotní asistenti, ale aj svojpomocná výstavba. To sú príklady toho, že sa snažíme tú problematiku riešiť komplexne, je to súbor projektov, aby sme v rôznych sférach spôsobili zmenu," uzavrel Pollák.