Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Konferencia má poukázať na potrebu ústavnej paliatívnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi prednášajúcimi sú odborníci z oblasti paliatívnej starostlivosti, medicíny, ošetrovateľstva, sociálnej práce a teológie.

Bardejov 8. októbra (TASR) – Poukázať na potrebu ústavnej paliatívnej starostlivosti, ako aj jej kvalitu u pacienta v hospici má medzinárodná konferencia s názvom Hospic – moderné zdravotnícke zariadenie 21. storočia. Koná sa v piatok v online priestore. Spolu s viacerými partnermi ju pripravil Hospic Matky Terezy, ktorý sídli v bardejovskej mestskej časti Bardejovská Nová Ves.

"Cieľom konferencie je poukázať na význam, dôležitosť a nezastupiteľné miesto paliatívnej starostlivosti v kontexte komplexnej starostlivosti o pacienta," uviedol pre TASR vedúci hospicu Matky Terezy Bohuš Čepiga.

Medzi prednášajúcimi sú odborníci z oblasti paliatívnej starostlivosti, medicíny, ošetrovateľstva, sociálnej práce a teológie.

"Celkový počet prihlásených účastníkov je okolo 200, z toho prednášajúcich je 25. Konferencia sa koná v online podobe, keďže z dôvodu aktuálnej situácie, hlavne v súvislosti s bordovou farbou, v akej sa okres Bardejov nachádza, nie je možná prezenčná forma," doplnil Čepiga.

O paliatívnej starostlivosti je podľa jeho slov potrebné hovoriť aj v súvislosti s plánovanou optimalizáciou siete nemocníc.

"Ráta sa s navýšením počtu chronických lôžok následnej paliatívnej starostlivosti. Vzniká logická potreba navyšovať lôžka pre hospicových, paliatívnych, terminálnych pacientov," dodal Čepiga.