Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na sídlisku Šváby v Prešove otvorili zrekonštruovanú kotolňu

Spravbytkomfort a.s. Prešov otvoril 27. mája 2014 v Prešove na sídlisku Šváby kotolňu s modernou technológiou výroby tepla a elektrickej energie. Foto: TASR/František Iván

Zrekonštruovaná kotolňa vyrába nielen teplo.

Prešov 27. mája (TASR) – Na sídlisku Šváby v Prešove dnes slávnostne otvorili zrekonštruovanú kotolňu, ktorá bude teplom zásobovať približne 1600 bytov. Okrem toho však bude vyrábať aj elektrickú energiu.

"Celú kotolňu sme rekonštruovali z dôvodu, lebo to bolo pôvodne neefektívne. Všetko sme to robili pre to, aby bola cena tepla prijateľná, aby sme ju udržali v intenciách, aké momentálne sú a rapídne ju nezvyšovali. Na iných miestach v meste sme hľadali riešenie prostredníctvom biomasy, v tejto lokalite na Šváboch sme našli alternatívy výroby tepla cez agregát. Tým, že sa spaľuje plyn, sa vyrobí aj elektrická energia aj teplo. Časť nákladov dostaneme za výrobu elektriny od elektrární a vzápätí vieme pre našich zákazníkov udržať aj cenu tepla," vysvetlila Natália Banduričová, riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti Spravbytkomfort, ktorá okrem iného zabezpečuje vykurovanie v prešovských bytoch.

Ďalej uviedla, že cena tepla bude v budúcnosti udržateľná aj v prípade zvyšovania ceny plynu. Ide podľa nej i o ekologickejšie riešenie výroby tepla.

S prestavbou kotolne sa začalo v júli minulého roka. V prvej etape sa prepojili dve staré kotolne, vzdialené od seba 360 metrov, do jedného systému. Z druhej kotolne sa urobila výmenníková stanica. To všetko bez obmedzenia dodávok tepla pre obyvateľov. Na konci minulého roka bola spustená zrekonštruovaná kotolňa v časti s výrobou tepla a dnes aj v časti s výrobou elektrickej energie.

Fotogaléria: Kotolňa na sídlisku Šváby