Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Krajské dotácie prispeli k záchrane pamiatok v štyroch obciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rekonštruovali aj pamiatku v Osadnom v Sninskom okrese, známu svojou unikátnou kryptou vojakov z I. svetovej vojny.

Prešov 18. novembra (TASR) - Dotácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prispeli k záchrane národných kultúrnych pamiatok (NKP). Vďaka finančnej podpore nedávno obnovili pamätihodnosti v Šambrone, Osadnom, Brezovičke i Kamienke. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že na projekty poskytli z krajského rozpočtu viac ako 88.000 eur.

"Jednotlivé projekty sa zamerali na sanáciu a opravu veží pamiatkových objektov, ich interiéru i okolia. PSK na projektové zámery poskytol dotácie z Výzvy pre región – z programu zameranému na podporu obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok," uviedla hovorkyňa.

NKP chrám v Šambrone, okres Stará Ľubovňa, má vďaka podpore vynovené obvodové steny, opravy a sanácie sa dočkala aj fasáda veže objektu. Rekonštruovali aj pamiatku v Osadnom v Sninskom okrese, známu svojou unikátnou kryptou vojakov z I. svetovej vojny. "Jej interiér nutne potreboval renováciu. Nástenné maľby sa mechanicky očistili, ich povrch zafixoval a následne sa problematické praskliny vyplnili injektážnou maltou. Vykonala sa tam aj silikátová penetrácia a celoplošný renovačný náter," priblížila Jeleňová.

V Brezovičke, okres Sabinov, sa zrealizovali práce na NKP zasvätenej sv. Martinovi z Tours, ktorá pochádza z konca 13. storočia. Veža tejto pôvodne gotickej stavby, ktorá sa v roku 1713 barokizovala, sa dočkala nutnej obnovy. Nový šat má aj kultúrna dominanta v obci Kamienka pri Starej Ľubovni. Na historickom objekte z roku 1799 opravili fasádu a premena neminula ani jeho interiér, ktorému dominujú pruské klenby a vstavaný chór. Súčasťou prác bola tiež úprava okolia objektu.

"Krajská samospráva v tomto roku cez spomínanú výzvu podporila 23 projektov v celkovej sume takmer 940.000 eur," uzavrela Jeleňová.