Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V národnom múzeu otvorili výstavu o Tatrách z pohľadu geológov

Snímka z otvorenia výstavy TRITRI /Tatry očami geológov v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave 5. decembra 2019. FOTO TASR - Dano Veselský Foto: TASR

Pre verejnosť bude výstava sprístupnená do 1. marca 2020.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Tatry z geologického hľadiska sa rozhodli ukázať autori výstavy TRITRI/Tatry očami geológov. Tú vo štvrtok otvorili v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Prírodovednom múzeu.

Spoluautorka výstavy a paleontologička Natália Hlavatá Hudáčková hovorí, že pomocou výstavy sa snažili návštevníkom ukázať Tatry očami geológa. "Chceli sme, aby videli, aké sú staré, kedy sa dvíhali, čo spôsobilo zaľadnenie, kedy tam bol ľad, kedy nie," uviedla Hlavatá Hudáčková. Autori sa podľa jej slov snažili vo výstave o názornosť a chceli ukázať aj horniny a fosílie, ktoré našli.



Výstava má 82 fotografií a je rozdelená do ôsmich častí. Nimi chceli autori ukázať všetky aspekty, ktoré môžu návštevníci Tatier vidieť, priblížila Hlavatá Hudáčková. Výstavu dopĺňajú aj nálezy stôp dinosaurov z Tichej doliny či lebka leva jaskynného, ktorá sa našla v Medvedej jaskyni v Západných Tatrách.

Názov TRITRI pochádza zo staroslovienčiny, čo znamená ostré kamene a bralá. "Kedysi dávno sa tak pravdepodobne Tatry nazývali a z toho potom vznikol ich dnešný názov," vysvetlila Hlavatá Hudáčková.

Pre verejnosť bude výstava sprístupnená do 1. marca 2020.