Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V Laborci bolo nájdené veľké množstvo uhynutých rýb

Ilustračná snímka Foto: TASR

Táto situácia sa opakuje vždy, keď sa zdvihnú vody v Laborci, alebo prídu silnejšie dažde.

Humenné 13. augusta (TASR) – V rieke Laborec na Zemplíne bolo objavené veľké množstvo uhynutých rýb. Najviac ich našli rybári v Strážskom.

Ako pre TASR potvrdil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek, ide o mimoriadny stav vody, ktorý prešetruje pracovná skupina, kde sú zastúpení aj Slovenský vodohospodársky podnik a Východoslovenská vodárenská spoločnosť.

Z miesta nad a pod objektom vyústenia z Čistiarne odpadových vôd v Humennom zobrali vzorky vody a rýb. Ich analýza by mohla pomôcť odhaliť príčiny úhynu. Meranie množstva kyslíka a tiež amoniakálneho dusíka neboli prekročené, v poriadku sú aj hodnoty teploty a kyslosti vody.

Podľa vedúceho rybárskej stráže Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Humenné Jaroslava Almášiho je táto situácia zúfalá, pretože sa opakuje vždy, keď sa zdvihnú vody v Laborci, alebo prídu silnejšie dažde. Ale nikto s tým nič nerobí. Teraz podľa neho uhynuli stovky rýb. Sú to napríklad jalce, mreny, bieličky, nosáľe. Môže sa však vyskytnúť ešte aj kapor a iné druhy.