Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Ľadová show prilákala na Hrebienok takmer 30.000 návštevníkov

Na snímke farebne vysvietené ľadové sochy samurajov tímu Japonska počas druhého dňa medzinárodných majstrovstiev v stavaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2014 na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 1. februára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ľadovú nádheru doplnili každý deň hudobné vystúpenia, v nedeľnom finále maďarský umelec Zsolt M. Tóth predviedol divákom ľadovú ohňovú show.

Vysoké Tatry 3. februára (TASR) – Na kráľovstvo ľadových sôch sa cez víkend premenil Hrebienok vo Vysokých Tatrách. Desiatky sôch tu vytvorili počas troch dní ľadoví sochári z desiatich krajín sveta. K dispozícii mali 46 ton ľadu.

Neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master prilákali podľa organizátorov rekordných 28.000 ľudí.

Atraktívne podujatie začalo v piatok (31.1.) tvorbou sôch na súťažnú tému Medvede, v sobotu na tému Krajina, z ktorej pochádzam, a v nedeľu Abstrakt - voľná tvorba. Súťažili tímy z Japonska, Ruska, Veľkej Británie, Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska a Fínska. Najúspešnejším ľadovým tímom druhého ročníka majstrovstiev boli usmiati a exotickí Japonci.

Galéria: Ľadové sochy vo Vysokých Tatrách




V piatok sa presadili tímy z Japonska, Veľkej Británie a Slovenska. Sobotňajšej témy sa podľa odbornej poroty zhostili najlepšie Fíni, Rusi a Maďari. V nedeľu dominovali opäť Japonci, nasledovaní Fínmi a Čechmi. Aj návštevníci mali možnosť vybrať najlepších. V piatok tak Japonci získali nielen body u porotcov, ale aj u verejnosti, v ďalšie dni sa už návštevníci priklonili k domácim Slovákom.

"Až 35-percentný nárast návštevnosti podujatia nás veľmi príjemne šokoval. Dali sme na špičkové obsadenie a bolo to správne rozhodnutie. Takí Japonci k nám merali síce dlhú cestu, ale oplatilo sa, keďže im porota udelila až dve prvenstvá, a to v prvý aj v posledný deň podujatia. Som rád, že sa nestratili v konkurencii ani naši domáci, a to hneď v otvárací deň tretím miestom," povedal Ján Mokoš, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Obrovský úspech vzbudil aj zo snehu vytvorený "čínsky„ múr", ktorý má 60 metrov, vysoký je tri metre a široký 1,5 metra. Návštevníkov neodradilo ani dlhé čakanie, pokiaľ sa ním mohli prejsť k ďalšej atrakcii tejto zimy - Tatranskému ľadovému dómu. Ľadovú nádheru doplnili každý deň hudobné vystúpenia, v nedeľnom finále maďarský umelec Zsolt M. Tóth predviedol divákom ľadovú ohňovú show.

Záujemci môžu obdivovať vytvorené diela naďalej, dokiaľ ich existencii bude priať chladné počasie.