Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Lesníci pracujú aj na spriechodnení Tichej doliny, ktorá je najdlhšia

Na snímke pilčík za pomoci motorovej píly odstraňuje spadnutý strom z turistického chodníka v Tichej doline neďaleko Podbanského vo Vysokých Tatrách 4. júna 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas leta nebude priechodný žlto značený chodník Zuberec – Pálenica, keďže v tomto území je veľké množstvo kalamitného dreva.

Vysoké Tatry 4. júna (TASR) – Lesníci vo Vysokých Tatrách ešte stále pracujú na spriechodnení turistických chodníkov. Aktuálne práce prebiehajú aj v Tichej doline, ktorá je najdlhšou na území národného parku a oddeľuje Západné od Vysokých Tatier. V 5. stupni ochrany prírody pritom spadlo na turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) odhadom asi 1600 kubických metrov (m3) dreva, najviac to bolo práve v ochrannom obvode Podbanské, teda v Tichej a Kôprovej doline.

"Rátame s tým, že turistické chodníky budú do letnej sezóny v tejto oblasti už priechodné. Aktuálne sa však pracuje na všetkých ochranných obvodoch, ktoré zasiahla kalamita z polovice mája, a to je tak v oravskej časti Tatier na Oraviciach, v Habovke a na Zverovke, pracuje sa v Tichej a Kôprovej doline, medzi Gerlachom a Ostrvou, v ochranných obvodoch Vyšné Hágy a Štrbské Pleso, ale aj v Bielovodskej a Javorovej doline," vymenúva Lenka Burdová zo Štátnych lesov (ŠL) TANAP.

V súčasnosti je väčšina turistických chodníkov, ktoré prechádzajú územím, kde neplatí sezónna uzávera, už spriechodnená. "Nepriechodné sú tie chodníky, ktoré sú vo vyšších polohách, resp. v 5. stupni ochrany prírody, keďže sa spriechodňovali hlavne tie trasy, ktoré vedú k chatám v Malej a Veľkej Studenej doline. Na ich spriechodnení sa však už pracuje, rátame s tým, že všetky turistické chodníky na štátnych pozemkoch budú do začiatku letnej turistickej sezóny sprístupnené," ubezpečila Burdová s tým, že už teraz je jasné, že nebude počas leta priechodný žlto značený chodník Zuberec – Pálenica, keďže v tomto území je veľké množstvo kalamitného dreva.

Fotogaléria: Lesníci pracujú na spriechodnení Tichej doliny


Vysoké Tatry zasiahla kalamita 15. mája

Na snímke zákazová tabuľa na vstupe na chodník v Tichej doline neďaleko Podbanského vo Vysokých Tatrách 4. júna 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Na spracovaní kalamity, ktorá územie Vysokých Tatier zasiahla 15. mája, aktuálne pracuje v teréne sedem harvestorov, niekoľko traktorov a pilčíci, ktorí na spracovanie dreva z ťažko dostupného a strmého terénu používajú aj lanovkovú technológiu. Podľa odhadov ŠL TANAP spadlo na nimi spravovanom území okolo 130.000 m3 dreva, z toho asi 20.000 v bezzásahovej zóne, kde sa drevná hmota spracovávať nebude. "Spracuje sa všetko zvyšné kalamitné drevo, ktoré sa v území nachádza, v blízkosti 5. stupňa ochrany sa bude drevo odkôrňovať a ponechá sa na mieste," dodala Burdová.

Najviac poškodené turistické chodníky a lesné cesty boli v oblasti Habovka, tiež v Bielovodskej a Javorovej doline. Vážne bol poškodený aj chodník v Prielome Dunajca, ktorý je momentálne priechodný len pre peších turistov, pre cyklistov, vozičkárov a košíky je momentálne zatvorený. "Žiadame turistickú verejnosť, aby prípadné usmernenia, čiastočné uzávery úsekov turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich okolí, rešpektovala," uzavrela Burdová.