Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Leteckí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi a turistke

Ilustračná snímka Foto: Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

42-ročný muž z Česka si pri lezení v oblasti pod Žeruchovými vežami cepínom vážne poranil zadnú časť stehna.

Poprad 15. februára (TASR) – Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v sobotu zranenému horolezcovi a turistke. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Ako uviedla, 42-ročný muž z Česka si pri lezení v oblasti pod Žeruchovými vežami cepínom vážne poranil zadnú časť stehna.

"Lekár bol po prílete k miestu nahlásenia vysadený z paluby pomocou navijaka. Zranenie mu zafixoval a v transportnej sedačke bol z miesta evakuovaný. Počas medzipristátia pri Chate pri Zelenom plese mu záchranári doplnili ďalšie ošetrenie a v stabilizovanom stave s tržno-sečnou ranou stehna ho previezli do popradskej nemocnice," povedala Hopjaková.

Neskôr leteckí záchranári pomáhali 22-ročnej Slovenke, ktorá počas výstupu na Zbojnícku chatu začala pociťovať výraznú nevoľnosť a vyčerpanosť.

"Po neodkladnom vzlete smeroval záchranársky vrtuľník k Zbojníckej chate. Tam si posádka prevzala ženu s kolapsovým stavom do svojej starostlivosti. Lekár jej poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie, záchranári ju preložili na palubu a v stabilizovanom stave bola vrtuľníkom prevezená na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade," dodala Hopjaková.