Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Letnú sezónu v prešovskom Ekoparku spustia v nedeľu

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slávnostne však park otvoria počas Dní mesta Prešov v utorok (3.6.) o 10.00 h.

Prešov 30. mája (TASR) – Ekopark Hollá hora v blízkosti Kolmanovej záhrady v Prešove posledných šesť týždňov rekonštruovali. Letnú sezónu v ňom spustia v nedeľu (1.6.), pozvať by chceli napríklad aj sokoliarov. Slávnostne však park otvoria počas Dní mesta Prešov v utorok (3.6.) o 10.00 h.

„Prvá etapa prác bola orientovaná najmä na bezpečnosť a na zveľadenie oddychovej zóny ako takej. To znamená, že sme sa zamerali na revízie a veci, ktoré boli zanedbané v tomto areáli, ale prestavali sme aj celú oddychovú zónu. Druhá etapa by mala zahŕňať spevnenie prístupovej komunikácie a opravu toho najvzácnejšieho, a to je budova, ktorá má 130 rokov,“ povedal Jozef Višňovský, riaditeľ spoločnosti Technické služby mesta Prešov, pod správu ktorej park prešiel v apríli.

Malá zoologická záhrada a zelené plochy s detským ihriskom sa zmenili nielen po estetickej stránke. Problémom tu boli najmä hygienické zariadenia. Pre ich absenciu tu predchádzajúci správca, ABC centrum voľného času, nemohol vykonávať celodenné akcie so žiakmi ani iný program. Podľa Višňovského kanalizáciu a hygienické zariadenia opravili, v budúcnosti by tu mohol byť aj bufet. Okrem oddychu a zvierat by tu chceli najmä v lete rozbehnúť kultúrny program aj rôzne krúžky. Na internetovej stránke mestskej firmy by chceli s dvojtýždňovým predstihom informovať o podujatiach.

Zóna je dostupná najmä pre peších a cyklistov, pretože tu nie je plocha na parkovanie. V budúcnosti by chceli rekonštruovať aj budovu, možno aj z európskych zdrojov. Mohli by tu vzniknúť reprezentačné priestory prešovských mestských lesov s trofejami a informáciami o nich, a tiež pracovisko Prešovskej univerzity v Prešove.