Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Leto využívajú na Ľubovnianskom hrade aj na stavebné práce

Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Náklady na stavebnú časť sú na úrovni asi 650.000 eur, ďalších 70.000 eur bude investovaných do interiérového vybavenia.

Stará Ľubovňa 21. júla (TASR) – Okrem turistickej je počas leta na Ľubovnianskom hrade aj stavebná sezóna. „Tu na severnom Spiši je zima takmer polročná, takže v lete sa snažíme urobiť nutné opravy, ale aj zrealizovať väčšie rekonštrukcie. Hrad už má za sebou prvé také kozmetické úpravy, keďže po zime je tu veľké množstvo havárií, a my sme už teraz investovali z vlastného rozpočtu asi 60.000 eur do klasickej bežnej údržby a réžie, aby sme neohrozovali návštevníkov. Robil sa teda východný a západný obranný bastión a mnohé murivá z vonkajších strán,“ priblížil pre TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Okrem toho sa však vďaka prostriedkom z Regionálneho operačného programu a Prešovskému samosprávnemu kraju, ktorý je zriaďovateľom Ľubovnianskeho múzea, realizuje aj ďalšia veľká rekonštrukcia v barokovom podhradí. Opravuje sa tzv. dom správcu, kde niekedy sídlil spišský starosta. Budova bude po rekonštrukcii už na budúci rok slúžiť ako turistické informačné centrum. „Zároveň sa tu bude nachádzať veľmi moderné pracovisko pre reštaurátorov a konzervátorov, ktorí sa budú zaoberať materiálmi ako koža a textil,“ upozornil Mikulík. Náklady na stavebnú časť sú na úrovni asi 650.000 eur, ďalších 70.000 eur bude investovaných do interiérového vybavenia.

Ľubovnianske múzeum má pripravenú projektovú dokumentáciu aj na obnovu paláca Ľubomirských, v ktorom sa momentálne nachádza expozícia remesiel a nábytku. Aj na túto rekonštrukciu chcú získať prostriedky z fondov Európskej únie v novom programovacom období. „Je to veľmi hodnotný palác, ktorý mal aj dekoratívnu výzdobu, v minulosti tam sídlila učňovská škola, je trošku nevhodne prestavaný a oblepený omietkou, ale práve pri výskumoch sa zistilo, že pod ňou sú krásne dekorácie, pôvodná fasáda a materiály. Naším cieľom je dať ho do pôvodného stavu, už máme povolenie aj od pamiatkarov, do akého obdobia sa môžeme vrátiť, mala by to byť polovička 18. storočia,“ doplnil Mikulík. Predpokladané náklady na obnovu sú vo výške 1,1 milióna eur a ďalších približne 200.000 eur bude múzeum potrebovať na reštaurátorské práce v interiéri a exteriéri tohto barokového paláca.

Na hrade sú dohromady tri paláce, renesančný už prešiel rekonštrukciou dávnejšie, gotický sa momentálne čiastočne konzervuje, celkovou rekonštrukciou tak ešte neprešiel práve palác Ľubomirských. „Náš hrad ako možno jeden z mála hradov na Slovensku udržiava kontakty s potomkami šľachtických rodov, majiteľov hradu a práve v tomto paláci by sme chceli po obnove urobiť expozíciu, ktorá bude venovaná rodinám Ľubomirských, Raiszovcov a Zámoyských,“ uzavrel Mikulík.