Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Ľubovnianska knižnica dostala dotáciu 10.000 eur na nákup nových kníh

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Do knižného fondu tak pribudnú knihy nielen pre dospelých, ale doplní sa aj detské a náučné oddelenie.

Stará Ľubovňa 13. apríla (TASR) – Ľubovnianska knižnica dostala od Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dotáciu 10.000 eur na nákup nových kníh. Do knižného fondu tak pribudnú knihy nielen pre dospelých, ale doplní sa aj detské a náučné oddelenie.

"PSK rozdelil medzi sedem krajských knižníc 100.000 eur. Finančné prostriedky boli rozdelené podľa ich veľkosti a počtu čitateľov," uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ľubovnianskej knižnici tak pridelili dotáciu 10.000 eur. "Celú dotáciu použijeme na nákup knižničných fondov. Pri nákupe kníh budeme postupovať podľa akvizičného plánu knižnice na rok 2016, podľa ktorého sa sústredíme na nákup krásnej literatúry pre deti i dospelých a budeme nakupovať aj náučnú literatúru," uviedla pre TASR Denisa Salamonová z úseku knižnično-informačných fondov Ľubovnianskej knižnice.

Doplnila, že pri výbere literatúry sa vedenie knižnice inšpiruje edičnými plánmi slovenských vydavateľstiev, ale aj požiadavkami čitateľov. "Nové knihy nakupujeme priebežne počas celého roka. Za prvé tri mesiace tohto roka sme nakúpili nové knižničné jednotky za takmer 3000 eur," informovala Salamonová.

Ľubovnianska knižnica mala vlani približne 3800 čitateľov. "Oproti iným slovenským knižniciam ide o mierny nárast oproti roku 2014. Dúfame, že v nasledujúcich rokoch sa bude počet čitateľov stabilizovať aj vďaka kampaniam na podporu čítania detí, ktoré naša knižnica pravidelne organizuje či už ide o Stonožkové čítanie alebo letnú súťaž Čím viac čítaš, tým viac vieš," dodala Salamonová.