Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Ľubovnianske múzeum prichádza s prednáškou Femme fatale v podhradí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Účastníci prednášky budú mať možnosť zoznámiť sa s menej známymi aspektmi života žien v tradičnom spoločenstve prevažne spišského vidieka v 19. storočí.

Stará Ľubovňa 1. decembra (TASR) – Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni organizuje v piatok (4. 12.) o 19.00 h online prednášku Femme fatale v podhradí v podaní etnologičky Kataríny Babčákovej z Ľubovnianskeho múzea. Témou je postavenie ženy v tradičnej ľudovej kultúre a jeho odraz v symbolike odevu, etikete, cykle sviatkov a spoločenstve.

Ako uviedla pre TASR Babčáková, účastníci prednášky budú mať možnosť zoznámiť sa s menej známymi aspektmi života žien v tradičnom spoločenstve prevažne spišského vidieka v 19. storočí. „Prezentácia sa dotkne tém matrimoniálneho cyklu, symbolických rolí ženy ako dievčaťa, dievky, mladuchy, matky, vdovy v rodinnom i kalendárnom obradovom cykle,“ ozrejmila Babčáková.

Podľa jej ďalších slov predstaví i vnímanie špecifických schopností žien spoločenstvom, správanie žien v súvislosti so súdobými normami a tradičnou etiketou. Taktiež priblíži symboliku ženského princípu v ornamentike a málo známu tému communitas "ženského sveta" reflektovaného v obradoch, obyčajach i folklórnych prejavoch.

Online prednáška sa uskutoční cez Google Meet. Záujemcovia sa môžu nahlásiť na e-mail info@hradlubovna.sk.