Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo sa cez deň opäť mierne zvýši

Vysoké Tatry - Lomnický štít, ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uvoľnenie lavín hrozí najmä na ojedinelých extrémne strmých svahoch pri dodatočnom zaťažení iba mierne spevnenej snehovej pokrývky.

Liptovský Hrádok 26. marca (TASR) – V Tatrách i vo Fatrách sa zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, zvýši pri dennom oteplení na nebezpečnejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Uvoľnenie lavín hrozí najmä na ojedinelých extrémne strmých svahoch pri dodatočnom zaťažení iba mierne spevnenej snehovej pokrývky. „Popoludní sa môžu uvoľňovať samovoľné zosuvy a malé lavíny z mokrého snehu,“ upozornil s tým, že na strmých trávnatých svahoch trvá možnosť padania menších základových lavín.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto s mrholením meniacim sa na sneženie. Fúkal čerstvý južný vietor s rýchlosťou do 45 km/h, na hrebeňoch prudký. Teplota vzduchu sa pri výraznom oteplení pohybovala od -1 do 6 stupňov C. V uplynulých hodinách pripadol poprašok nového vlhkého snehu na hrebeňoch Nízkych Tatier.

Novší sneh je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na tatranských svahoch so severnou a východnou orientáciou sa nachádzajú vetrom ubité tvrdé snehové dosky a na hrebeňoch preveje. „Snehová pokrývka vplyvom striedania mínusových nočných a plusových denných teplôt postupne sadá,“ dodal Žiak.