Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo pretrváva v najvyšších polohách Tatier

Na snímke v popredí Nízke Tatry, v pozadí Vysoké Tatry a uprostred Liptovská kotlina 5. decembra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Dnes ráno bolo na horách jasné a mrazivé počasie.

Liptovský Hrádok 31. decembra (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých, Západných aj Nízkych Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby predstavuje momentálne vyššie riziko ako pád lavíny riziko pošmyknutia alebo zakopnutia na tvrdom, zľadovatenom teréne. „Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné a možné v najvyšších polohách od 1900 metrov nad morom, a to zvlášť pri veľkom dodatočnom zaťažení. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu," uviedol Biskupič.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je na najbližšie dni zotrvalá. Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje od nadmorskej výšky 1800 - 1900 m.

Dnes ráno bolo na horách jasné a mrazivé počasie. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 13 stupňov Celzia do mínus šesť stupňov. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách fúkal prevažne čerstvý severovýchodný vietor do 28 kilometrov za hodinu.