Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo hrozí už len v Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR

Dnes ráno prevládalo v najvyšších polohách hôr jasné počasie. V nižších polohách a v Nízkych Tatrách bolo zamračené, prípadne hmla.

Liptovský Hrádok 12. apríla (TASR) - V Tatrách dnes hrozí už len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách vzhľadom na nesúvislú snehovú pokrývku lavínové zosuvy nehrozia. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Lavíny sa môžu vyskytnúť už len ojedinele a to v najvyšších polohách na svahoch, ktoré počas periódy silného oteplenia ešte nevypadli," upozornil. Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách však budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu.

Dnes ráno prevládalo v najvyšších polohách hôr jasné počasie. V nižších polohách a v Nízkych Tatrách bolo zamračené, prípadne hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus jedného do plus šiestich stupňov Celzia. Väčšinou bolo bezvetrie alebo fúkal mierny vietor južných smerov do päť metrov za sekundu.

Snehová pokrývka je po celý deň mokrá, na zatienených svahoch vo vyšších polohách sa vyskytuje kôra. "Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1500 metrov nad morom v závislosti od orientácie, pričom vo Fatrách je už len na východných a severovýchodných svahoch," dodal lavínový špecialista.