Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Viaceré cirkvi na Slovensku podporujú definíciu manželstva v ústave

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, spoločne so zmenami v pravidlách fungovania justície, dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do 2. čítania.

Prešov 25. marca (TASR) – Gréckokatolícka prešovská archieparchia je za vloženie viet o jedinečnosti manželského zväzku do ústavy. Povedal to dnes pre TASR hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.

"Čo sa týka dvoch viet, ktoré sa plánujú vložiť do ústavy o jedinečnosti manželského zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, Gréckokatolícka prešovská archieparchia je rozhodne za. Myslíme si, že v dnešnej dobe, keď je toľko útokov na prirodzenú rodinu, je každý krok na jej podporu tým správnym, pretože je to aj z kresťanského pohľadu tá rodina, ktorú chce Boh pre človeka,“ povedal Petrík.

Pridal sa tak ku Jánovi Chryzostomovi kardinálovi Korcovi, ktorý dnes podporil pripravované doplnenie Ústavy SR zavádzajúce ústavnú definíciu manželstva. "Teraz sa chystá spevnenie ústavného zákona o manželstve a rodine, to je niečo, čo Slovensko pre budúcnosť veľmi potrebuje. Deti potrebujú výchovu skutočných rodičov, teda otca a matky," myslí si kardinál Korec.

Ústavné zmeny podporuje aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku. Tlačová tajomníčka ECAV Edita Škodová v tejto súvislosti pripomína, že najvyšší orgán cirkvi – Synoda ECAV prijal už 28. júna 2013 Vyhlásenie  manželstve a rodine, kde sa zdôrazňuje, že manželstvo je exkluzívne, nerozlučiteľné a celoživotné dielo jedného muža a jednej ženy. V dokumente sa takisto uvádza, že k manželstvu niet alternatívy, "na ktorej by spočívalo Božie zasľúbenie a zasľúbenie požehnania".

Ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, spoločne so zmenami v pravidlách fungovania justície, dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do 2. čítania. Diskusia o týchto návrhoch z dielne Smeru-SD a KDH trvala dva dni.

Novelu oceňuje aj Konferencia biskupov Slovenska

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) víta všetky verejné aktivity na podporu rodiny a manželstva a oceňuje pripravovanú novelu ústavy, ktorej súčasťou by mala byť definícia manželstva. Na tlačovej konferencii pri príležitosti 77. plenárneho zasadnutia KBS v Čičmanoch to dnes povedal predseda KBS Stanislav Zvolenský.

KBS zároveň povzbudila verejných činiteľov i ľudí dobrej vôle, aby sa rodina stala centrom spoločenského záujmu. „Modlime sa, aby všetci vo svedomí poznali pravdu, že ľudská prirodzenosť je božím darom a nie osobným rozhodnutím človeka. Spoločne prosme, aby aj Ústava Slovenskej republiky zohľadňovala, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. Že práva a povinnosti vyplývajúce z manželstva nie je možné založiť inak. Modlime sa, aby deťom bolo dopriate poznať otca a mamu a byť nimi vychovávaní,“ skonštatoval Zvolenský.




Generálny sekretár KBS Marián Chovanec informoval, že na dvojdňovom zasadnutí sa stretlo 16 biskupov a počas prvého dňa rokovania (24. 3.) bol prítomný aj apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana. „V Roku Sedembolestnej Panny Márie sa 8. mája uskutoční v Národnej bazilike v Šaštíne celoslovenská kňazská púť. Hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, kazateľom prešovský pomocný biskup Milan Lach a odbornú prednášku v rámci púte prednesie generálny vikár Nitrianskej diecézy Peter Brodek,“ uviedol Chovanec.

Doplnil, že členovia KBS v súvislosti so zmenami v biskupskom zbore rozhodli o prerozdelení postov vo vedení jednotlivých komisií a rád KBS. „Prešovský pomocný biskup Milan Lach sa stal predsedom Rady pre pastoráciu v zdravotníctve i predsedom Bioetickej subkomisie. Bratislavský eparcha Peter Rusnák sa stal predsedom Rady Iustitia et Pax. KBS potvrdila na ďalšie trojročné funkčné obdobie Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme doterajšieho vicerektora Mareka Haratima,“ dodal generálny sekretár KBS.

Biskupi si dnes podľa hovorcu KBS Jozefa Kováčika bielymi stužkami na sakách pripomenuli Deň počatého dieťaťa, ktorý pripadá na 25. marca. „Aj takýmto spôsobom chceme verejne, spolu s ostatnými kresťanmi a ľuďmi dobrej vôle, vyjadriť myšlienku posvätnosti a dôstojnosti ľudského života od prirodzeného počatia až po prirodzenú smrť,“ povedal Kováčik.

Predseda KBS sa vyjadril aj k blížiacemu sa druhému kolu volieb prezidenta SR, pričom zdôraznil, že KBS konkrétne odporúčanie pre voličov neposkytuje. „Sme si vedomí toho, že pre katolícku cirkev v Slovenskej republike je dôležité, aby spolupracovala s každým legitímne zvoleným, demokraticky zvoleným predstaviteľom štátu. V tejto chvíli je náš základný postoj otvorenosť voči každému legitímne zvolenému predstaviteľovi. A ponúkame aj našu duchovnú službu pre dobro našej spoločnosti,“ uzatvoril Zvolenský.