Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V Matysovej majú zvláštne pramene. Nezamŕzajú ani v najväčších mrazoch

odák z Matysovej v okrese Stará Ľubovňa Peter Kundrát meria každý deň výdatnosť a teplotu vody z prameňa pred svojím domom. Zvláštnosťou týchto prameňov, ktoré miestni nazývajú "teplice" je to, že nikdy nezamŕzajú a ich voda je v lete chladnejšia ako v zime. Ľudia vodu zo studničiek až k potoku privádzajú drevenými žliabkami. Foto: TASR/Ján Lašák

Špecifickosťou tejto vody je jej zloženie. Ľudia ju zvykli používať na varenie a v minulosti aj pri riedení pálenky, pretože ju nezamútila a pritom ju nebolo potrebné ani prevárať.

Matysová 25. júla (TASR) – Obyvatelia dedinky Matysová, okres Stará Ľubovňa, majú možnosť čerpať vodu z niekoľkých prameňov, ktoré vyvierajú z úpätia svahu nad potokom Lipník. Sami ich nazývajú "teplice", a to hlavne preto, že nikdy nezamŕzajú.

"Kedysi ľudia vodu používali aj na napájanie hospodárskych zvierat. Popri potoku boli vybudované drevené žľaby z kmeňov stromov, a keď dobytok prechádzal cez dedinu, mal stále možnosť osviežiť sa," vysvetľuje Peter Kundrát, ktorý zabezpečuje pre Slovenský hydrometeorologický ústav merania teploty vody z jedného prameňa.

Na pravej strane potoka pozdĺž dediny je niekoľko prameňov, kde je vymurovaná studnička a žliabky privádzajú vodu až k potoku.

"Tých studničiek z nižného konca na vyšný je veľa, možno desať, alebo aj viac. V jednej studničke sa už roky meria, akú má prameň výdatnosť a teplotu vody. Cez zimu má 7,2 stupňa Celzia a cez leto 6,8 stupňa. Tá voda nikdy nezamrzne, môže byť aj mínus 30 stupňov," povedal Kundrát.

Podľa dlhoročných meraní vraj v teplých obdobiach natečie 11 litrov vody za 13 sekúnd, v daždivejšom období za osem sekúnd.

Voda zo svahu vyteká a ľudia ju privádzajú až za potok drevenými žliabkami, ktoré sú dlhé niekedy až desať metrov.

Domáci vedia, aký problém majú niekedy s vodou, pretože pri vysokých teplotách studne na severnej strane údolia, kde sa nachádzajú takmer všetky domy, majú málo vody. Pramene z južnej strany údolia však vraj majú stále dobrú výdatnosť.

"Špecifickosťou tejto vody je jej zloženie, a preto si ju ľudia zvykli používať na varenie a v minulosti ju používali pri riedení pálenky, pretože ju nezamútila a pritom ju nebolo potrebné ani prevárať," hovorí Kundrát.

Počas víkendov tu môžete stretnúť množstvo áut a ľudí, ktorí sem prichádzajú vyslovene na to, aby si nabrali vody z prameňov a vo väčšine prípadov nejde o domácich obyvateľov.

Domáci si pramene chránia, opravujú vymurované studničky a vykášajú ich okolie, aby mali stále čistú vodu. Radosť z prameňov majú hlavne chatári. Keď sa tu objaví nový usadlík, jeho prvým záujmom je dať na hygienu urobiť rozbor vody z prameňa.