Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Exprimátora Medzilaboriec podozrievajú z neoprávneného poberania platu

Erb mesta Medzilaborce Foto: Heraldický register

Príslušné orgány sa v prípade podania podnetu nebudú zaoberať Solejovým platom prvýkrát. Podozrenie z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa prešetrovala polícia už na sklonku vlaňajška.

Medzilaborce 3. júla (TASR) - Na možné porušenie zákona v prípade poberania platu exprimátorom poukazuje vo svojej správe kontrolór mesta Medzilaborce. Spomína sa v nej i údajne falšovanie uznesenia Mestského zastupiteľstva, predražené zákazky a kroky, ktoré mali pripraviť radnicu o európske zdroje. Bývalé vedenie mesta kritiku odmieta.

O platoch primátorov sa rokuje raz ročne. Poberanie platu exprimátorom Ivanom Solejom bolo v určitom období údajne v rozpore so zákonom, poukazuje vo svojej správe kontrolór Vladimír Kokuľa. Netýkalo sa to rokov 2010 a 2011, v roku 2012 však v zápisnici zo zasadnutia zastupiteľstva chýbalo presné vyčíslenie platu primátora, čo je podľa Kokuľu žiaduce. Chýbajúci údaj bol výsledkom hlasovania poslancov. To sa v prípade Solejovho platu skončilo nerozhodne.

"V roku 2013 došlo dokonca k úmyselnej manipulácii a falšovaniu oficiálne schváleného uznesenia," tvrdí ďalej vo svojej správe kontrolór Medzilaboriec. "Jedno uznesenie je prijaté na plat 3060 eur, ktoré podpísal primátor, potom je tam ďalšie uznesenie podpísané na plat 3203 eur," uviedol súčasný primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. Exprimátor mal v tejto súvislosti poberať vyšší plat, ako mu určili poslanci. Sporným sa podľa správy kontrolóra javí aj rok 2014, v ktorom sa o Solejovom plate v meste nerokovalo.

"Zo správy kontrolóra vyplynulo, že v určitých obdobiach bývalý primátor nemal schválený plat mestským zastupiteľstvom a plat, ktorý poberal do konca funkčného obdobia, pravdepodobne nebol v súlade so zákonom, keďže sú na to dve uznesenia. Tu je zásadný rozpor v poberaní platu a na základe analýzy, ktorú nám urobil právny zástupca mesta, bude potrebné dať tento plat prešetriť orgánom, ktoré sú na to určené," povedal Višňovský.

Mesto má podľa Kokuľovho názoru za sebou i predražené investície. Ako príklad uvádza zábradlie bezbariérového prístupu za vyše 7300 eur, ktoré pribudlo pred radnicou za čias jej bývalého vedenia. Kontrolór ďalej kritizuje nedávnu čiastočnú rekonštrukciu Základnej umeleckej školy (ZUŠ), ktorá prebehla bez zateplenia fasády. Pre kompletnú obnovu budovy sa vraj mohlo mesto uchádzať o eurofondy cez projekt ELENA. Vykonanou opravou malo o túto možnosť prísť.

Exprimátor Solej sa bráni vznesenej kritike. "V žiadnom prípade by som si nedovolil sfalšovať ani jedno slovo v uznesení. Uznesenie prijalo zastupiteľstvo 9. decembra 2013 presne v takej podobe, v akej je zavesené na internete. Poslanci mi vtedy schválili plat 3203 eur. Pokiaľ niekto hovorí o inej cifre, zavádza, klame, hovorí nepravdy. Trvám na tom, že uznesenie je pôvodné. Bral som teda plat, aký mi bol schválený," tvrdí bývalý štatutár mesta. Potvrdil, že sa o jeho odmene v roku 2014 nerokovalo. Malo sa tým údajne zaoberať decembrové zastupiteľstvo. Na Solejovej stoličke však v tom čase už sedel Višňovský.

Na margo obvinení z predraženého zábradlia Solej poznamenal, že ho dodala firma, ktorá mestu ponúkla najnižšiu cenu. "Dokumentácia k tejto zákazke je k nahliadnutiu na Mestskom úrade," podotkol exprimátor, ktorý obhajuje aj kritizovanú rekonštrukciu ZUŠ. "Žiaľ, táto budova nemohla byť zaradená do projektu ELENA, nakoľko je staršia ako 80 rokov. Pamiatkari trvali na zachovaní jej pôvodného vzhľadu, nesmela sa zatepliť. Koniec-koncov to ani nebolo treba. Múry budovy sú hrubé 60 centimetrov," doplnil Solej.

Príslušné orgány sa v prípade podania podnetu nebudú zaoberať Solejovým platom prvýkrát. Podozrenie z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa prešetrovala polícia už na sklonku vlaňajška. Vyšetrovateľ však vtedy uznesením vec odmietol. "Nebol dôvod na začatie trestného stíhania ani na postúpenie veci inému orgánu," informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová.