Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Humenné začne oficiálne evidovať svoje pamätihodnosti

Kaštieľ v Humennom, foto z archívu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Navrhovať ich bude môcť nielen odborná, ale i laická verejnosť, schvaľovať ich bude mestské zastupiteľstvo.

Humenné 6. júna (TASR) – Historické a kultúrne hmotné i nehmotné pamätihodnosti mesta Humenné, ktoré nie sú zapísané v Ústrednom zozname Pamiatkového fondu SR ako národné kultúrne pamiatky, začne mesto oficiálne evidovať. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o evidencii pamätihodností mesta schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí v marci, na májovom zvolili členov komisie, ktorá bude návrhy verejnosti posudzovať.

"Počas vyše 700-ročnej histórie mesta sa vytvorilo mnoho objektov kultúrneho a historického charakteru, vyrástlo a žilo v ňom veľa vzdelaných ľudí, ktorí našli uplatnenie v rôznych sférach nielen v meste, regióne, ale aj na celosvetovej úrovni," uvádza dôvodová správa k novému VZN. Odvolávajúc sa na zákon o ochrane pamiatkového fondu by ním chcela samospráva umožniť, aby sa medzi pamätihodnosti mesta zaradili hnuteľné a nehnuteľné veci, kombinované diela prírody a človeka, historické udalosti, názvy ulíc či zemepisné a katastrálne názvy, ktoré sa viažu k jeho histórii a osobnostiam. Navrhovať ich bude môcť nielen odborná, ale i laická verejnosť, schvaľovať ich bude mestské zastupiteľstvo.

Samospráva od evidencie pamätihodností očakáva, že ich publikovanie "prispeje k lepšej prezentácii a informovanosti verejnosti, ako aj zvyšovaniu kultúrneho povedomia obyvateľov mesta".