Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou historickej Reduty

Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou exteriéru historickej Reduty zo 17. storočia, ktorá patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Na snímke z 29. marca 2021 kežmarská Reduta pred rekonštrukciou. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Ministerstvo kultúry SR schválilo na rekonštrukciu dotáciu vo výške 362. 800 eur, spolufinancovanie mesta predstavuje 20.250 eur.

Kežmarok 30. marca (TASR) - Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou exteriéru historickej Reduty zo 17. storočia, ktorá patrí medzi národné kultúrne pamiatky. TASR o tom informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta s tým, že Ministerstvo kultúry SR schválilo na rekonštrukciu dotáciu vo výške 362.800 eur, spolufinancovanie mesta predstavuje 20.250 eur.

„Projekt komplexnej rekonštrukcie historickej Reduty obsahuje opravy a nátery fasády, opravu omietok, výmenu pieskovcových obkladov sokla a pilierov, výmenu výplní dverných a okenných otvorov, komplet výmenu strešnej krytiny a poškodených častí krovu,“ uviedla Sosková. Ako doplnila, súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy. Obnovený vnútorný dvor bude verejne prístupný a bude slúžiť pre účely expozície.

Reduta je pôvodne renesančnou budovou zo 17. storočia, za národnú kultúrnu pamiatku bola vyhlásená v roku 1981. Na jej mieste stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Thökölyovcov, na takzvaný panský dom. V rokoch 1705 – 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na redutu. Na priečelí je namaľovaný mestský erb a latinský nápis Určené pre stráže, hostí a zábavy. Veža bola z budovy odstránená v roku 1846. Pri prestavbe bola spojená s meštianskym domom na Hlavnom námestí č. 3.

Klasicisticky upravená bola Reduta v rokoch 1818 a 1819. Ďalšie úpravy nasledovali v 70. až 80. rokoch 20. storočia a po roku 2000. Má dvoj a trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je dvojpodlažná s podpivničením a nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii,“ priblížila vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania v Kežmarku Marta Markočiová.

Interiér budovy bol zrekonštruovaný v roku 2017. Jej prvé a druhé podlažie dnes využíva mestský úrad, sídli tam aj Centrum podpory regionálneho rozvoja.