Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Poprad bude aj naďalej podporovať špecifiká škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad by malo podľa zápisu v septembri nastúpiť 537 prvákov.

Poprad 16. augusta (TASR) - Mesto Poprad bude aj naďalej podporovať špecifiká škôl, ako napr. výučba všetkých žiakov 1. stupňa na detskom dopravnom ihrisku, či plavecký výcvik žiakov 3. ročníka. TASR o tom informovala vedúca odboru školstva na Mestskom úrade v Poprade Edita Pilárová s tým, že samospráva tiež zriadi post špeciálneho pedagóga v školách, kde je väčší počet žiakov s rozličnými poruchami na vykonávanie špeciálnych pedagogických činností.

"Mesto Poprad v rámci prideľovaného rozpočtu zohľadňuje ďalšie špecifiká školám, aby mohli zabezpečovať tieto činnosti aj pre žiakov ostatných škôl. Ide o všestrannú pohybovú prípravu detí materských škôl, ktorá je zabezpečená z rozpočtu mesta, rovnako ako aj korčuliarsky výcvik predškolákov. Zároveň je našou snahou umožniť mimoškolské aktivity čo najväčšiemu počtu detí, kvôli čomu sa znížili poplatky rodičom v centrách voľného času od 1. septembra," informovala Pilárová.

Počas leta sa vo všetkých popradských školách vykonávala údržba väčšieho či menšieho rozsahu. Všetky základné a materské školy boli počas leta vybavované technikou v rámci projektu Elektronizácia vzdelávacieho procesu, čiže interaktívnymi tabuľami, notebookmi, tabletmi i tlačiarňami. Najväčšie investície šli v tomto roku do ZŠ s MŠ v Spišskej Sobote, kde sa kompletne zrekonštruoval športový areál, vybudoval sa nákladný výťah a zakúpil sa nový elektrický kotol. Tieto aktivity si vyžiadali 630.000 eur.

"Na ZŠ s MŠ na Komenského ulici sa zrekonštruovala v tomto roku strecha i časomiera, čo stálo takmer 370.000 eur. Okrem toho sa zrekonštruovala aj strecha v MŠ na Jarnej ulici," doplnila Pilárová s tým, že v roku 2014 boli schválené investície do škôl v Poprade v celkovej hodnote viac ako 1,3 milióna eur. Tieto investície sú na celý rok 2014, aby sa stihlo verejné obstarávanie i práce do konca kalendárneho roka. V prípade úspory sa finančné prostriedky investujú do obnovy gastrotechniky v školských jedálňach.

Do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad by malo podľa zápisu v septembri nastúpiť 537 prvákov. Základné školy by malo navštevovať 4364 žiakov a materské školy 1460 detí. "Sú to len predpokladané počty, presná štatistika bude jasná až po 15. septembri, keďže niektoré deti sa mohli odsťahovať, prípadne zmeniť školu, či odísť do zahraničia," uzavrela Pilárová.