Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Prešov začalo s revitalizáciou priestoru na Švábskej ulici

Mesto Prešov, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Mesto Prešov žiada verejnosť a vodičov, aby v čase rekonštrukcie rešpektovali obmedzenia spojené s parkovaním vozidiel a dočasné dopravné značenie na prístupovej komunikácii k rodinným domom.

Prešov 3. augusta (TASR) - Mesto Prešov začalo s prácami na úprave verejného priestranstva na frekventovanej časti Švábskej ulice na sídlisku Šváby. Stavebné práce budú zahŕňať rekonštrukciu cesty, chodníka, parkoviska aj verejného osvetlenia. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

V súčasnosti je asfaltový povrch cesty podľa jeho slov v mnohých častiach rozpadnutý, obrubníky sú zdeformované a verejné osvetlenie je nedostatočné.

"Mesto Prešov preto pripravilo projekt, ktorý má zabezpečiť revitalizáciu tohto územia na plnohodnotný verejný priestor, ktorého súčasťou bude nový asfaltový povrch existujúcej komunikácie, rekonštrukcia existujúcich parkovacích plôch z eko dlažby, rekonštrukcia existujúceho chodníka s rozšírením pred reštauráciou, ako aj oddychová spevnená plocha s lavičkami a infotabuľou. Na mieste pribudnú aj smetné koše, cyklostojany a niekoľko vzrastlých drevín," priblížil Tomek.

V danom území sa nachádza aj mostný objekt cez Soľnobanský potok. Mesto doňho stavebne zasahovať nebude, avšak v rámci projektu je zahrnutá aj realizácia nového náteru zábradlia a úprava existujúceho asfaltového krytu na moste.

"Cieľom revitalizácie je najmä zabezpečenie plynulého pohybu pre všetkých občanov po bezpečných komunikáciách a chodníkoch, vytvorenie oddychovej zóny s lavičkami a infotabuľou pre umiestnenie informácií o lokalite a jej historickom kontexte. Plánovaná obnova zelene zabezpečí jej kvalitu a trvácnosť do budúcnosti. Použitím LED svetiel pri rekonštrukcii sa zníži spotreba energie a zvýši intenzita osvetlenia," vysvetlil Tomek.

Celkovo bude zrekonštruovaných 122 metrov chodníkov a 180 metrov miestnych komunikácií. Po ukončení revitalizácie bude na mieste k dispozícii 35 parkovacích miest, 12 nových svietidiel verejného osvetlenia. Vysadené budú nové dreviny, pribudnú lavičky, cyklostojany a odpadkové koše.

Mesto Prešov žiada verejnosť a vodičov, aby v čase rekonštrukcie rešpektovali obmedzenia spojené s parkovaním vozidiel a dočasné dopravné značenie na prístupovej komunikácii k rodinným domom.

Práce, ktoré realizuje spoločnosť SIPSTAV, budú ukončené do konca roka 2021. Celková cena revitalizácie priestranstva vrátane všetkých uvedených stavebných úprav je 126.792,93 eura s DPH.