Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Vysoké Tatry zlepšuje zabezpečenie kontajnerov pred medveďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Michal Haring zo zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP potvrdil, že mesto postupne začalo existujúce stojiská na odpad technicky meniť.

Vysoké Tatry 18. januára (TASR) – Mesto Vysoké Tatry pracuje na zdokonalení systému zabezpečenia komunálneho odpadu pred prístupom medveďa hnedého. Ako uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Daniela Birková, medveď je momentálne v zimnom spánku, evidujú len minimum výskytov. Odpad v meste je podľa nej chránený a zabezpečený v staničkách.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzvala ešte v októbri mesto Vysoké Tatry na zabezpečenie komunálneho odpadu. Birková priblížila, že samospráva technickými prvkami zabezpečila existujúce staničky, no až prax ukáže, či bude takéto riešenie voči medveďom odolné. Michal Haring zo zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP potvrdil, že mesto postupne začalo existujúce stojiská na odpad technicky meniť. Na staničkách podľa jeho slov pribudli priečne lišty, ktoré by medveďom mali zabrániť pri manipulácii s nádobami na odpad. Ako dodal, napriek tomu, že toto riešenie sa momentálne javí ako dostatočné, takýmto spôsobom nie sú zabezpečené všetky stojiská odpadu v meste.

Samospráva má v pláne aj ďalšie opatrenia na zabránenie výskytu medveďa. „Neustále sa snažíme zdokonaľovať systém zabezpečenia kontajnerov a hľadáme nové spôsoby. Zároveň plánujeme dobudovať, respektíve rozširovať počet staničiek, nakoľko nám pribúda bytová výstavba,“ ozrejmila Birková.