Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Milovníci folklóru sa stretnú na 22. ročníku Šaffovej ostrohy

Podujatie odštartuje v piatok 23. mája otvorením výstavy krojovaných bábik.

Dlhé Klčovo 21. mája (TASR) - Obec Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou privíta na svojej pôde o niekoľko dní stovky folkloristov z domova i zo zahraničia. Uskutoční sa tam 22. ročník festivalu tradičnej ľudovej kultúry s názvom Šaffova ostroha.

Podujatie odštartuje v piatok 23. mája otvorením výstavy krojovaných bábik. V úvodnom programe festivalu následne vystúpia folkloristi zo Zámutovčana, Roviny, Rovinky, Hroznolhotskej speváckej skupiny z Česka i viacerí sólisti tanečníci - víťazi predošlých ročníkov Šaffovej ostrohy. Súčasťou večerného programu v obecnom dome kultúry bude so začiatkom o 20.30 h obľúbená škola tanca.

Šaffova ostroha je známa predovšetkým ako celoštátna súťaž a prehliadka sólistov a tanečníkov v ľudovom tanci. Súťažná časť podujatia odštartuje v Dlhom Klčove v sobotu (24. 5.) dopoludnia a vyvrcholí odovzdávaním cien počas nedeľného galaprogramu, v ktorom vystúpia Nositelia ľudových tradícií a samotní víťazi Šaffovej ostrohy 2014.

Festival prinesie do východoslovenskej obce v tomto roku opätovne aj uličku remesiel, kde sa budú svojimi prácami prezentovať majstri ľudovej umeleckej výroby. Tradičná pietna spomienka pri hroboch Gizely Frenovej a Juraja Šaffu, po ktorom je zmienený festival pomenovaný, je na programe v nedeľu (25. 5.) po bohoslužbách v miestnych chrámoch. Známeho folkloristu z Dlhého Klčova preslávil v minulosti jeho osobitý štýl tanca.

O pripravovanom festivale ľudovej kultúry informovalo TASR Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporu Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja.