Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Minister pôdohospodárstva Jahnátek odovzdal Petrasovcom zmluvu

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (vpravo), nájomca Rainerovej útulne Peter Petras mladší (v strede) a Peter Petras starší v Rainerovej útulni počas odovzdania zmluvy o prenájme Rainerovej útulne vo Vysokých Tatrách 16. decembra 2014. Foto: TASR

Peter Petras ml. si dnes z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jahnátka a riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Lišku prevzal nájomnú zmluvu na prenájom Rainerovej útulne vo Vysokých Tatrách

Starý Smokovec 16. decembra (TASR) – Peter Petras ml. si dnes priamo z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka a riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku Petra Lišku prevzal novú nájomnú zmluvu na prenájom Rainerovej útulne vo Vysokých Tatrách. Platná je desať rokov. „Chcel by som sa poďakovať jednak pánovi ministrovi, ale aj ostatným ľuďom, ktorí nás podporovali. Je to veľká výzva, desať rokov je dlhá doba, ja sa budem snažiť pokračovať v otcových šľapajach,“ konštatoval Petras ml., ktorý otcovi pomáhal na chate už od svojich 19-tich rokov.



V najbližšej dobe by chceli na chate vymeniť podlahu, postupne ju odvodniť a neskôr aj vybudovať solárne panely na elektrickú energiu. „My sme to začali budovať z ničoho, bolo tu skladisko uhlia, to meno Rainerovej chaty sme budovali 18 rokov,“ zdôraznil Petras ml. Za zachovanie chaty v rukách otca a syna sa v petícii vyslovilo viac ako 35.000 Slovákov.

Ministra veľmi teší, že Petrasovci chatu opäť získali do prenájmu a verí, že využijú túto príležitosť na zveľadenie chaty a prilákanie čo najväčšieho počtu turistov do Tatier. „Celospoločenská hodnota, ktorá z tohto nájmu vznikne dodatočne, je obrovská a preto som veľmi rád, že aj legislatívci aj národná rada pochopili, že nemôže byť všetko len o peniazoch ale dôležitá je hodnota, ktorá sa v skutočnosti vytvorí. Myslím si, že toto je taký pekný príklad, na základe ktorého by mohli aj iné veci pokračovať,“ konštatoval Jahnátek, ktorý ešte na jar tohto roku Petrasovcom prisľúbil, že urobí všetko preto, aby chata opäť ostala v ich nájme.

Podarilo sa to aj vďaka novele zákona o správe majetku štátu. Minister však zdôraznil, že nejde o novelu, ktorá by mala byť vnímaná ako novela pre jedného človeka. „My sme vytvorili priestor pre chránené územie v 3. až 5. stupni ochrany, kde sme zaviedli pravidlo, že štát by mal prenajímať svoj majetok aj trochu inak, nielen na základe výšky vysúťaženej ceny. Tu sú obmedzené podmienky na podnikanie, toto nie je klasický priestor pre nejaké zbohatnutie, toto je o ľuďoch, o dobrej atmosfére, a práve toto turizmus potrebuje,“ upozornil Jahnátek. Práve vďaka prípadu Rainerovej chaty sa podľa neho vytvorilo legislatívne prostredie, aby sa mohlo v takýchto aktivitách pokračovať a overení prevádzkovatelia štátneho majetku by sa k nájmu mohli dostať aj za iných podmienok, nielen na základe peňazí.

„Toto vnímam ako zázrak, že ešte sú medzi nami ľudia, ktorí sa vedia pozrieť aj na toho obyčajného človeka a čosi pre neho urobiť,“ dodal Petras st., ktorý ministrovi na jar prisľúbil, že keď sa nájom opäť dostane do ich rúk, postaví mu snehovú sochu vedľa Betlehemu, ktorý je už 15 rokov súčasťou Rainerovej chaty počas zimy. Šéf rezortu pôdohospodárstva ho však dnes pred novinármi požiadal, aby tak nerobil. „Ja si myslím, že Vianoce sú sviatkami pohody, sú o rodine, harmónii a nemali by sme do nich miešať politiku ani politikov,“ zdôvodnil Jahnátek. Petras tejto jeho žiadosti vyhovie. Hoci je v Tatrách v súčasnosti veľmi málo snehu, verí, že Betlehem postavia spolu so synom aj tento rok. "Do Vianoc to určite nestihneme, ale do tých trojkráľových sviatkov by to šlo," uzavrel Petras st.