Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V stredisku Mlynky-Dedinky postavili Bratislavský hrad zo snehu

Chlapec prechádza okolo snežného hradu v lyžiarskom stredisku Mlynky - Gugeľ počas Dní snehu v Mlynkoch 18. januára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hrad nie je síce dostatočne zmrznutý, aj napriek teplému počasiu je však dosť veľký.

Mlynky 18. januára (TASR) – Lyžiarske stredisko Mlynky - Dedinky v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Slovenský raj a Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košický kraj pripravili nadnes Hradné slávnosti 2014. V rámci nich predstavili návštevníkom aj snežný hrad, ktorý je replikou Bratislavského hradu.

"Postavili sme ho preto ako bratislavský, pretože aj táto zima je teplá ako v hlavnom meste, zároveň chceme trošku spopularizovať naše stredisko a trošku rozhýbať turizmus v celom Slovenskom raji," uviedol pre TASR prevádzkovateľ strediska Mlynky – Gugel Peter Horník s tým, že stavanie hradu prebiehalo ťažko, keďže snehu bolo na svahoch naozaj veľmi málo. Hrad nie je síce dostatočne zmrznutý, aj napriek teplému počasiu je však dosť veľký. Jeho vonkajšie rozmery sú 12 krát 12 metrov a najvyššia časť má niečo pod desať metrov. Múry sú široké dva až dva a pol metra.

So stavaním začali zhruba pred týždňom, pomáhali členovia miestneho klubu Fénix, deti z reedukačného centra, miestni obyvatelia i lyžiari. Všetci pracovali aj na dve zmeny, často až do tmy a občas aj v daždivom počasí. "Najprv z toho bola len veľká kopa snehu, až dodnes do tretej nad ránom sme stavali vežičky," priblížil Horník s tým, že v lyžiarskom stredisku Mlynky – Gugel ide o tretí snežný hrad. Predchádzajúci vydržal až do júna, ak neprídu veľké dažde a veľké oteplenie, do jari by mal vydržať aj tohtoročný.

Galéria: Dni snehu v Mlynkoch





Súčasťou otvorenia snežného hradu bol dnes aj bohatý kultúrny program. Vystúpila napríklad cimbalová hudba, folklórne skupiny Vlachoväne a Haviar i cigánska muzika. Nechýbali ani súťaže a atrakcie pre deti, vyrezávanie ľadovej sochy, spoznávanie prírody a živočíchov s ochranármi a prezentácia sokoliara s dravými vtákmi. Návštevníci si mohli užiť aj Muzikálik o psíkovi a mačičke v podaní Divadla hudby, ukážky historického šermu a na záver aj na ohnivé divadlo a ohňostroj.