Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mrazy pod Tatrami takmer naplnili vojenský stan pre bezdomovcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vojenský stan postavila samospráva už koncom októbra.

Poprad 30. januára (TASR) - Mrazivé počasie počas uplynulých dní zvýšilo záujem o služby Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) pre ľudí bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade. „V posledných dňoch nám v stane pribudli štyria noví klienti, ktorí sa rozhodli využiť naše služby. V samotnej nocľahárni je využitých všetkých 35 stálych lôžok, vo vojenskom stane bolo k dnešnému dňu obsadených 11 lôžok z 12,“ uviedla Petra Závacká zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade.

Vojenský stan postavila samospráva už koncom októbra. Stan je určený pre ľudí bez domova, ktorí nie sú schopní splniť požiadavky iných ubytovní alebo nocľahární alebo z akéhokoľvek iného dôvodu odmietajú služby v zariadení. Samospráva najnovšie nadviazala spoluprácu aj so Slovenským červeným krížom, s ktorým sa dohodla na dodávke teplých polievok počas víkendových dní. Bezdomovci majú podľa Závackej v zariadení k dispozícii stredisko osobnej hygieny, dostanú jedno teplé jedlo denne, samospráva im zároveň pomáha aj s teplým oblečením, ktoré zhromažďuje vďaka celoročnej zbierke obnoseného šatstva od Popradčanov a ľudí z blízkeho okolia.

„ZSS pre ľudí bez prístrešia pracuje od roku 2002 a je otvorené 24 hodín denne. Sociálni pracovníci pomáhajú bezdomovcom nielen v samotnom zariadení, ale v úsilí poskytnúť pomoc bezdomovcom pravidelne monitorujú aj lokality, v ktorých sa títo ľudia zdržiavajú a v prípade potreby im pomoc poskytujú priamo tam v podobe diek, spacákov, paplónov a pod.,“
doplnila Závacká s tým, že súčasné kapacity zariadenia pokrývajú potreby bezdomovcov, ktorí majú záujem o pomoc zo strany mesta. V prípade zvýšených nárokov na ubytovanie je v samotnej nocľahárni pripravených ďalších 15 núdzových lôžok, v zálohe je aj ďalší vojenský stan.

„Tieto kapacity zatiaľ neboli využité. Žiadna legislatíva totiž neumožňuje samospráve nútiť ľudí bez strechy nad hlavou využívať služby zamerané na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb. Ani celoročné úsilie a opakované návštevy pracovníkov sociálneho odboru medzi bezdomovcami často nedokážu presvedčiť tých, ktorí uprednostňujú život na ulici,“ dodal hovorca miestnej samospráva Marián Galajda. Osoby bez akýchkoľvek príjmov majú všetky služby v ZSS pre občanov bez prístrešia úplne zadarmo. Klienti, ktorým sa poskytujú sociálne služby a vďaka pomoci sociálnych pracovníkov získajú pravidelný príjem, teda dôchodok, pomoc v hmotnej núdzi, starobný alebo invalidný dôchodok a platia úhradu v zmysle schválených pravidiel.