Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Neznámy muž chcel v Spišskej Sobote odlákať žiaka na neznáme miesto

Ilustračné foto. Foto: TASR

Mesto Poprad vyzýva rodičov, príbuzných žiakov a pedagógov na opatrnosť.


Poprad 8. októbra (TASR) - Mesto Poprad v nadväznosti na nedávnu udalosť v Spišskej Sobote, kedy osemročného žiaka pri ceste domov oslovil neznámy muž a snažil sa ho odlákať na neznáme miesto, vyzýva rodičov, príbuzných žiakov a pedagógov na opatrnosť. Podľa hovorcu mesta Mariána Galajdu samospráva žiada dospelých, aby hovorili s deťmi o dodržiavaní základných pravidiel pri odchode zo škôl, najmä v prípade žiakov prvého stupňa.

Deti by mali nemali chodiť samé do školy

"Mali by vysvetliť deťom, že je neprípustné komunikovať s cudzími osobami, požiadať ich, aby od cudzích nepreberali žiadne darčeky ani sladkosti a vysvetliť im, že je nebezpečné odchádzať do ústrania, resp. nastupovať do vozidla s cudzou osobou," upozornil Galajda. Deti by mali požiadať, aby chodili do školy a z nej v skupinkách, prípadne vo dvojici so spolužiakmi, a aby si na cestu domov zvolili čo najviac frekventovanú trasu s výskytom verejnosti. V prípade výnimočnej udalosti by mali deťom poradiť volať nahlas o pomoc a ak sa od nich dozvedia o podozrivom správaní cudzích osôb v okolí škôl, bezodkladne by mali informovať mestskú políciu (MsP) na telefónnom čísle 159.

Prípad nahlásila matka

"Matka osemročného žiaka informovala riaditeľku Základnej školy v Spišskej Sobote, ktorú chlapec navštevuje, že pri ceste zo školy ho oslovil neznámy muž. Ten údajne chcel, aby s ním chlapec šiel na neznáme miesto. Po príchode okoloidúcej chlapcovej spolužiačky muž od konania upustil," priblížil Galajda. Riaditeľka ihneď informovala mestskú políciu, ktorá následne zvýšila hliadkovaciu činnosť. Od tohto momentu hliadky nič podozrivé nezaznamenali. MsP však aj touto cestou vyzýva rodičov, aby komunikovali so svojimi ratolesťami, upozornili ich na to, ako sa v takýchto situáciách zachovať a v prípade akéhokoľvek podozrivého kontaktu cudzích osôb so žiakmi informovali MsP.

K ostražitosti nabádajú aj iné školy

Mesto Poprad zároveň vyzvalo vedenie ostatných škôl, aby boli pedagógovia ostražití a v prípade výskytu neznámych osôb v okolí školského zariadenia a ich podozrivého správania ihneď informovali MsP. "Školy boli tiež vyzvané na čo najrýchlejší posun informácií získaných od žiakov alebo ich rodičov smerom k mestskej polícii. Tá bude môcť následne okamžite vykonať opatrenia na preverenie situácie," uzavrel Galajda.