Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Múzeá a galérie v Prešovskom kraji môžu ľudia navštíviť virtuálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Milovníci umenia môžu nahliadnuť do expozície Štefana Hudáka, Štefana L. Kostelníčka, Dušana Scholtza a Andyho Warhola.

Prešov 5. apríla (TASR) - Kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) môžu záujemcovia aktuálne navštíviť virtuálne. Službu virtuálnej prehliadky na svojich internetových stránkach ponúka hrad Stará Ľubovňa, Kežmarský hrad, Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK s tým, že k dispozícii je viac ako desať prehliadok.

Návštevníci sa môžu prejsť prostredníctvom počítača po nádvorí hradu Ľubovňa. Na Kežmarskom hrade zas môžu vidieť interiér hradu, múzeum bytovej kultúry, ale aj výstavnú sieň,“ uviedla Heilová.

Ďalej približuje, že na webovej stránke Tatranskej galérie v Poprade sú pre návštevníkov k dispozícii virtuálne prehliadky piatich výstav významných umelcov - Miroslava Cipára, Viktora Freša, Eduarda Ovčáčka, Ladislava Mednyánszkého a riaditeľky galérie Anny Ondrušekovej. Službu virtuálnej prehliadky štyroch výstav ponúka aj Šarišská galéria v Prešove. Milovníci umenia môžu nahliadnuť do expozície Štefana Hudáka, Štefana L. Kostelníčka, Dušana Scholtza a Andyho Warhola.

Múzeá v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK zverejňujú prostredníctvom svojich webových stránok a sociálnych sietí aj významné zbierkové predmety. V zbierkovom fonde Krajského múzea v Prešove sa nachádza vyše 100.000 kusov zbierkových predmetov,“ uviedla Heilová.

Podľa nej Vihorlatské múzeum v Humennom spúšťa online projekt určený širokej verejnosti so zacielením na pomoc učiteľom, rodičom, školopovinným deťom a mládeži s názvom "Múzeum na doma". Na svojej oficiálnej facebookovej a webovej stránke postupne sprístupní verejnosti netradičné pohľady do múzejných expozícií a pripraví online aktivity na rozvoj tvorivého myslenia v oblasti histórie, etnografie a environmentálnych tém.

Heilová dodáva, že zaujímavosti o múzeu, meste Kežmarok a jeho významných osobnostiach odhaľujú "Príbehy predmetov", ktoré Múzeum v Kežmarku pravidelne zverejňuje na svojej internetovej stránke. Sériu článkov pod názvom "Príbeh zbierky" o zbierkových predmetoch múzea od ich nadobudnutia až po inštaláciu v expozícii uverejňuje aj Ľubovnianske múzeum na svojom webovom sídle. Všetky aktuálne informácie o aktivitách múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK nájdu záujemcovia na ich facebookových stránkach.