Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Prešovský kraj

Na pochod k zvonici nad Hostovicami prišlo okolo 60 turistov

Ilustračná foto. Foto: TASR

Turistické pochody sú spojené s udalosťami z prvej svetovej vojny, ktorej začiatok je datovaný 28. júla 1914.

Hostovice/Veľkrop 27. júla (TASR) - Na turistický pochod k zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese prišlo v sobotu približne 60 turistov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka. Pred návštevou bojiska prvej svetovej vojny na vrchu Skory sa uskutočnil aj pietny akt na miestnom vojnovom cintoríne. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.

Turistické pochody sú spojené s udalosťami z prvej svetovej vojny, ktorej začiatok je datovaný 28. júla 1914. V obci Hostovice sa realizujú od roku 2015. „Počas prvého ročníka vznikla idea vybudovať priamo na bojisku nejaké pamätné miesto, ktoré by pripomínalo pamiatku obetí prvej svetovej vojny. Už v roku 2016 sa podarilo priamo na vrchu Skory vybudovať zvonicu, ktorá má pripomínať udalosti prvej svetovej vojny a smutný osud množstva vojakov, ktorí zahynuli v tomto konflikte,“ vysvetlil Drobňák.

V nasledujúcich rokoch sa k zvonici podarilo vybudovať aj náučný turistický chodník. „Obsahuje niekoľko informačných panelov, ktoré turistovi približujú informácie o tom, ako prebiehala bojová činnosť v tomto regióne, aké následky mala a kto konkrétne bojoval priamo v okolí obce Hostovice,“ ozrejmil.

V uplynulých dňoch (25. - 26. 7.) sa na vojnových cintorínoch na severovýchode Slovenska konal aj medzinárodný dobrovoľnícky tábor, ktorý KVH Beskydy organizuje už od roku 2011. „Počas tábora pracovalo na cintorínoch 20 dobrovoľníkov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Išlo hlavne o údržbárske práce na už obnovených cintorínoch,“ povedal s tým, že dobrovoľníci pracovali na vojnovom cintoríne vo Veľkrope v okrese Stropkov a v Hostoviciach.