Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

TRAGÉDIA: Na Rysoch vo Vysokých Tatrách zomrela 22-ročná turistka

Snímka zo záchrannej akcie. Foto: Facebook HZS

Na mieste zasahoval vrtuľník.

Vysoké Tatry 9. septembra (TASR) – Na Rysoch vo Vysokých Tatrách zomrela 22-ročná poľská turistka. Informuje o tom na svojej webovej stránke Horská záchranná služba (HZS).

V stredu skoro ráno boli horskí záchranári z Vysokých Tatier požiadaní o pátranie po 22–ročnej poľskej turistke, ktorá sa nevrátila z túry. V utorok (8. 9.) mala na pláne ísť na Rysy. Jej kolegyňa zostala na Chate pod Rysmi a ďalej nepokračovala. Keďže jej kamarátka sa nevrátila, požiadala o pomoc HZS. To, že hľadaná žena bola na vrchole, neskôr potvrdila snímka jedného z fotografov, ktorý sa v tom čase na danom mieste nachádzal.



„Horskí záchranári odovzdali informáciu aj kolegom z poľského TOPR-u, ktorí už o skutočnosti vedeli a preverili, či náhodou hľadaná žena nezišla na ich stranu. Poľskí záchranári v rámci ich cvičenia preleteli vrtuľníkom oblasť Rysov. Zo vzduchu spozorovali v západnej stene pod vrcholom zo slovenskej strany nehybné telo človeka. Informácie o polohe s GPS súradnicami odovzdali záchranárom HZS,“ uvádza Horská záchranná služba.

O súčinnosť bola požiadaná letka Ministerstva vnútra SR, ktorej posádka zobrala na palubu vrtuľníka horských záchranárov a spoločne smerovali pod Rysy. Záchranári boli vysadení v blízkosti miesta, kde sa hľadaná žena nachádzala. „Následne spravili 40-metrový spust na dostupnejšie miesto pre transport vrtuľníkom. Telesné pozostatky boli po leteckom transporte odovzdané príslušníkom Policajného zboru SR v Starom Smokovci,“ doplnila HZS.