Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na trati Michaľany – Humenné si pripomenú 150. výročie jej vzniku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Diana Semanová

Hlavnými atraktivitami podujatia sú jazdy na vlakoch ťahaných historickými parnými rušňami.

Humenné 14. októbra (TASR) – Na železničnej trati Michaľany – Humenné si v sobotu 16. októbra pripomenú 150. výročie jej prevádzky. Hlavnými atraktivitami podujatia sú jazdy na vlakoch ťahaných historickými parnými rušňami. O podujatí, ktoré má zároveň "podčiarknuť pripravovanú elektrifikáciu" tohto železničného úseku, informuje mesto Humenné na svojej internetovej stránke.

S odchodom o 8.30 h vypravia zo stanice v Michaľanoch slávnostný parný vlak ťahaný historickým parným rušňom Šľachtičná. "Vo vlaku bude radený vozeň s predajom občerstvenia a suvenírov, na konci vlaku je zaradený historický motorový vozeň Hurvínek," uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu. Vypraveniu vlaku má v stanici Michaľany predchádzať slávnostné odhalenie pamätnej tabule.

Súčasne bude na trati Humenné – Trebišov o 8.00 h z humenskej železničnej stanice vypravený návozný parný vlak ťahaný historickým parným rušňom Papagáj. Parné vlaky sa stretnú na stanici Trebišov, kde do Papagája doplnia vodu, súpravy obidvoch parných vlakov sa spoja a vyrazia smerom na Humenné. "Za parným vlakom z Michalian do Humenného pôjde ako požiarny vlak súprava s historickým motorovým rušňom Sergej," doplnil Škuba s tým, že verejnosť si bude môcť parné rušne prezrieť na všetkých zastávkach parných vlakov.

Na stanici v Humennom bude v sobotu dopoludnia verejnosti prístupná aj výstava historických parných, ale i motorových rušňov, a tiež najmodernejšieho stroja Vectron či prezentačného vozňa spoločnosti ZSSK Cargo. Na pošte v blízkosti stanice sa bude konať prezentácia poštového lístka a príležitostnej poštovej pečiatky. Na podujatí tiež bude dostupná nová publikácia Dejiny železníc horného Zemplína 1871 – 2021.

Cestovné poriadky historických vlakov sú uverejnené na stránkach miest Humenné i Trebišov, aj obce Michaľany.