Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Nad mestom Bardejov poklopali základný kameň juhozápadného obchvatu

Zo slávnostného začiatku budovania juhozápadného obchvatu mesta Bardejov v pondelok 9. marca 2015. Na snímke mesto Bardejov, obchvat sa bude nachádzať v popredí Foto: TASR

Nad mestom Bardejov poklopal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček základný kameň juhozápadného obchvatu mesta.

Bardejov 9. marca (TASR) – Nad mestom Bardejov poklopal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček základný kameň juhozápadného obchvatu mesta. Na stavbe sa už začalo s prácami.



Obchvat začne pri vstupe do mesta v jeho západnej časti smerom od Mokroluhu, tu pôjde po pôvodnej trase asi 1,3 kilometra a táto trasa sa bude len opravovať, stočí sa doprava a povedie ponad rieku Topľa, sídlisko Družba a sídlisko Obrancov mieru, okolo cintorína a napojí sa na novovybudovaný kruhový objazd pri terajšej križovatke Ulice kpt. Nálepku a Krátky rad.

"Podľa meraní, ktoré boli urobené, Bardejov dosahuje takmer 10.000 áut denne, ktoré prechádzajú priamo cez centrum, je to v bezprostrednej blízkosti pamiatok, ktoré sú zapísané v UNESCU. Tento obchvat bol plánovaný dlhé roky a som veľmi rád, že so Slovenskou správou ciest dnes prichádza k jeho realizácii," uviedol Stromček.

Trasa dlhá 5,3 kilometra, ktorej súčasťou budú tri úrovňové a jedna mimoúrovňová križovatka, sa bude stavať 17 mesiacov. Bude na nej aj päť mostov. Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Romana Žemberu je možné, že bude dokončená aj skôr.

Stavba obsahuje 76 stavebných objektov, jej súčasťou budú protihlukové steny v dĺžke 1404 metrov. Celková suma na realizáciu je podľa Žemberu podľa zmluvy so zhotoviteľom 27 miliónov eur bez DPH. Až 85 % z oprávnených výdavkov na tieto dva projekty bude preplatených z eurofondov. Žembera nevylúčil, že sa na stavbe budú podieľať aj miestne firmy.

Účelom obchvatu je zabezpečiť vyššiu priepustnosť komunikácie a zníženie dopravnej zaťaženosti na Ulici Dlhý rad. Taktiež by to malo priniesť vyšší stupeň bezpečnosti i komfortu dopravy a v neposlednom rade minimalizovať účinky dopravy na životné prostredie.