Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Národné parky ožili farbami, najmä v odtieni borovice, duba, orecha

Popradské pleso, Tatry Foto: TASR/Milan Kapusta

Farby sa použili na premaľovanie starých náterov na lavičkách či informačných tabuliach.

Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Tohtoročná jeseň je obdobím skrášľovania slovenských národných parkov. Kým z Tatier a Pienin vynieslo 600 dobrovoľníkov koncom septembra viac ako 100 kilogramov odpadu, do deviatich národných parkov putovalo takmer 1700 litrov náterov na kov a drevo – najviac vo farbách borovice, orecha či duba. Farby sa použili na premaľovanie starých náterov na lavičkách či informačných tabuliach, pričom farby na kov skrášlili napríklad stĺpové označenia.

„Darované farby sme použili na náter prvkov informačnej siete v Tatranskom národnom parku (TANAP), najmä pútačov na rázcestiach turistických chodníkov, ako aj oddychových lavičiek a altánkov. Za všetky lokality spomeniem Popradské pleso, Chatu pod Soliskom či Čiernu vodu,“ vymenoval Ján Marhefka zo Štátnych lesov TANAP.

Najväčší objem farieb, konkrétne 446 litrov, pritom smerovalo do Národného parku Poloniny. Malej Fatre daroval sponzor takmer 280 litrov a Veľkej Fatre 273 litrov náteru. Spolupráca so slovenskými národnými parkmi nie je jedinou aktivitou spoločnosti JUB v oblasti firemnej filantropie. V tomto roku podporila 500 litrami farby na vymaľovanie interiérov aj neziskovú organizáciu Jazmín, ktorá v Handlovej prevádzkuje azylový dom pre bezdomovcov, ženy s deťmi, ako aj ďalších ľudí odkázaných na pomoc druhých.