Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade vrcholia prípravy na Národné stretnutie mládeže

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Oficiálna príprava Národného stretnutia mládeže odštartovala vlani v septembri v Šaštíne, kde sa konal Celoslovenský mládežnícky program 7BOLESTNÁ.

Poprad 25. júla (TASR) - Jedenapolročné prípravy na Národné stretnutie mládeže P15 vrcholia v týchto dňoch pod Tatrami. Dejiskom podujatia bude v dňoch 31. júla až 2. augusta mesto Poprad.

"Duchovný, kultúrny a športový program, ktorý bude zameraný na odkrývanie pokladov, vychádza z biblického verša 'Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha'. V príprave na Svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia v roku 2016 v Krakove, ho ako jednu z troch tém určil pápež František," informoval Michal Lipiak z organizačného tímu Národného stretnutia mládeže (NSM).

Na nadchádzajúcej akcii, ktorá je pozvánkou pre mladých do Poľska, vyvrcholí ich ročná duchovná príprava s názvom Čistý rok a symbolicky odštartuje ďalšia pod heslom Milosrdný rok. "Podujatie podobných rozmerov sa konalo naposledy pred dvoma rokmi. Na NSM R13 v Ružomberku prišlo niekoľko tisíc mladých ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín Európy," ozrejmil Lipiak.

Oficiálna príprava Národného stretnutia mládeže odštartovala vlani v septembri v Šaštíne, kde sa konal Celoslovenský mládežnícky program 7BOLESTNÁ. Tím P15 predpokladá, že na prelome mesiacov príde do Popradu vyše 3000 ľudí. Očakáva sa vyššia účasť kňazov. Do mesta pod Tatrami sa zároveň chystajú slovenskí biskupi, vyše 300 rehoľníkov a stovka zástupcov prorodinných a pro-life organizácií z celého Slovenska.

V rámci registrácie vopred zabezpečia účastníkom ubytovanie v triedach a telocvičniach základných a stredných škôl v Poprade. Časť mladých prijmú aj rodiny. Prihlásení budú mať ďalej k dispozícii stravu. Počas celého stretnutia zabezpečia organizátori nonstop zdravotnú starostlivosť. Celý organizačný tím bude sídliť na Základnej škole s materskou školou na Jarnej ulici v Poprade.

Organizátori už zverejnili pokyny pre účastníkov. Na webstránke narodnestretnutiemladeze.sk nájdu informáciu o zbierke šatstva, ktorú organizuje tím P15 spolu so Spišskou katolíckou charitou. Nechýba odkaz na program, informácia o doprave, registrácii a veciach, ktoré je nevyhnutné mať so sebou počas trvania NSM.

K dispozícii sú tiež údaje o zdravotnej službe a prvej pomoci, základné rady pre neplnoletých a informácie pre kňazov, rehoľníkov, miništrantov a znevýhodnených. Pokyny obsahujú aj ďalšie prosby tímu P15. Ide napríklad o oznam, že fotografovanie jednotlivých vystúpení je povolené výlučne len akreditovaným fotografom.

Texty piesní, základné informácie o programe či aktivitách pre skupinky nájdu záujemcovia v brožúre, ktorú dostanú pri registrácii. Nachádzať sa v nej bude aj prehľadná mapa s miestami ubytovania, centrálnymi miestami programu a možnosťami stravovania. "V závere pokynov sa nachádzajú zároveň základné pravidlá pre všetkých účastníkov P15 v Poprade, ktoré je nutné dodržať," povedal Lipiak.