Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Návštevníci výstavy vo Veľkom Šariši motýľov môžu vidieť ich liahnutie

Na snímke riadiaca pracovníčka Mestského múzea a galérie vo Veľkom Šariši Lenka Pribulová s motýľmi na prírodovednej výstave s názvom Na motýlích krídlach v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši. Veľký Šariš 5. júla 2020. Foto: TASR - Maroš Černý

Návštevníci môžu vidieť aj juhoamerické motýle menivce z rodu Morpho, ktorých farba krídel sa mení podľa dopadu svetla od svetlomodrej po tmavofialovú.

Veľký Šariš 5. júla (TASR) – Stovky motýľov, ako aj kukly môžu vidieť návštevníci prírodovednej výstavy s názvom Na motýlích krídlach v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši. Svoje zbierky poskytli entomológovia Dušan Migra z Prešova a Pavol Piljan z Rožňavy. Okrem motýľov si môžu záujemcovia prezrieť i rôzne chrobáky.

"Prvý raz sme pripravili experiment. Do galérie sme umiestnili insektária, to znamená živé liahne, kde sa nám budú liahnuť tri druhy motýľov. Momentálne sme v očakávaní, keďže máme vyliahnuté babôčky, Antheraeu pernyi, ale ešte čakáme obrovského motýľa, ktorý sa nám má vyliahnuť. Volá sa Attacus Atlas alebo okáň himalajský," uviedla pre TASR Lenka Pribulová z Mestského múzea a galérie vo Veľkom Šariši.

Výstavu tvorí zbierka exotických i európskych motýľov. "Sú to motýle, ktoré lietajú bežne na Slovensku a po Európe, ale aj exotické motýle, to znamená z Afriky, juhovýchodnej Ázie, Jávy, Sumatry, Madagaskaru a tak ďalej. Máme tu aj rarity. Vystavujeme najväčšieho a najmenšieho chrobáka na svete a rovnako i na Slovensku," povedala Pribulová s tým, že motýle, ktoré sa vyliahnu, prežijú svoj život na výstave a následne pôjdu na preparáciu.

Na snímke ukážky tropických chrobákov na prírodovednej výstave s názvom Na motýlích krídlach v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši. Veľký Šariš 5. júla 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý


Návštevníci môžu vidieť aj juhoamerické motýle menivce z rodu Morpho, ktorých farba krídel sa mení podľa dopadu svetla od svetlomodrej po tmavofialovú či vysokohorské vzácne jasone (Parnassidae) z najvyšších pohorí strednej Ázie alebo Himalájí.

"Výstava je otvorená len niekoľko dní, ale to množstvo návštevníkov a hlavne mládeže a detí nám ukazuje, že aj takým spôsobom sa múzeum a galéria dá naštartovať po období, kedy museli byť, žiaľ, tieto inštitúcie zatvorené," povedal primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.



Teší ho, že motýľ, ktorý pochádza z Ázie a je najväčší na svete, bude mať uvedené miesto vyliahnutia Veľký Šariš. "Žije len niekoľko dní, možnože týždeň, čiže celý život strávi v našom meste. Je to taký náš rodák, na ktorého sa veľmi tešíme," dodal Kall.

Výstava potrvá do 20. septembra. V septembri pripravujú organizátori prednášku kuriozít zo sveta hmyzu v podaní kurátora výstavy Jána Lakotu z Liptovského Mikuláša.