Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Nevyužívanú budovu v Levočských lúkach prerobili na komunitné centrum

Projekt komunitného centra bol podporený z fondov Európskej únie v rámci Regionálneho operačného systému. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Projekt komunitného centra bol podporený z fondov Európskej únie v rámci Regionálneho operačného systému.

Levoča 3. novembra (TASR) – V levočskej mestskej časti Levočské lúky prerobili starú chátrajúcu budovu na nové komunitné centrum. Využívať ho bude miesta asi 300 členná rómska komunita. „Išlo o rekonštrukciu existujúceho objektu, ktorý bol v zlom technickom stave, bol nefunkčný, takže sa pristúpilo k výmene vnútorných inštalácií, teda k rozvodom elektriny, vody a kúrenia. Okrem toho sa zrenovovali podlahy, omietky, vymenili sa okná a dobudovali sa sociálne zariadenia pre návštevníkov a personál,“ uviedla pre TASR vedúca odboru investičnej činnosti na Mestskom úrade v Levoči Alžbeta Pitoráková.

Projekt komunitného centra bol podporený z fondov Európskej únie v rámci Regionálneho operačného systému. Celkové náklady dosiahli takmer 84.000 eur, pričom 5% z tejto sumy bola spoluúčasť levočskej samosprávy. „Som veľmi rád, že tu môžeme otvoriť jedno zo 60 komunitných centier v rámci Slovenska, ktoré aktuálne podporujeme. Financované sú z balíka peňazí, ktoré vyčlenila Európska komisia pre roky 2007 – 2013 na riešenie rómskej problematiky,“ doplnil splnomocnenec vlády pre rómsku problematiku Peter Pollák. Komunitné centrum by v prvom rade malo pomôcť marginalizovaným rómskym skupinám integrovať sa do spoločnosti a aktivít, ktoré realizuje mesto.

Teší ho, že sa centrum podarilo vybudovať v srdci komunity a nie niekde na okraji. Dostupné tak bude pre všetkých a ľudia doň nebudú musieť dochádzať. Komunitné centrum bude slúžiť miestnym obyvateľom na vybavenie rôznej administratívy, ale tiež na školenia a rôzne vzdelávacie, či spoločenské aktivity. Podľa Polláka tu nájdu širokú škálu služieb, ale aj voľnočasových aktivít pre deti. Cieľom mesta je v budúcnosti tu vybudovať pomocou grantov aj dielňu a miestnosť na rôzne kurzy.

„Komunitné centrum je situované len v jednej časti budovy. Akonáhle sa nájdu finančné prostriedky, tak sa pristúpi aj k jej zatepleniu a ďalším úpravám okolia,“ doplnila Pitoráková.