Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Novela zákona o záchrannej službe významne pomôže aj dobrovoľníkom

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Podľa zákona má Horská záchranná služba vykonávať školenia dobrovoľných horských záchranárov a zabezpečiť ich materiálno-technické vybavenie.

Vysoké Tatry 5. októbra (TASR) – Pre dobrovoľných horských záchranárov je v schválenej novele zákona o Horskej záchrannej službe (HZS) významné predovšetkým ustanovenie, týkajúce sa financovania. Predseda Asociácie horských záchranárov (AHZ) Michal Remper pre TASR uviedol, že podľa novej úpravy budú príjmy HZS, získané zo záchrannej činnosti a z pátrania po nezvestných osobách, účelovo viazané na vykonávanie odbornej spôsobilosti zmluvných dobrovoľných záchranárov, aj na ich materiálno-technické vystrojenie a vybavenie.

"Vítame túto zmenu základnej legislatívy, upravujúcu záchranu na horách. Na základe nej budú môcť byť dobrovoľní horskí záchranári vyškolení v počtoch potrebných pre horskú záchranu a adekvátne vybavení a vystrojení pre náročný pohyb v horách," podotkol predseda AHZ.

Pripomenul, že podľa zákona má HZS vykonávať školenia dobrovoľných horských záchranárov a zabezpečiť ich materiálno-technické vybavenie. "Vybaviť ich vhodným odevom, obuvou a potrebnými technickými prostriedkami, nevyhnutnými pre záchranu na horách. Táto povinnosť síce bola v zákone zakotvená, neexistovalo však dostatočné finančné krytie pre jej zabezpečenie. Novela zákona o HZS tento problém vyriešila," zdôraznil Remper.

Novela spresňuje a rozširuje aj úlohy HZS, jej príslušníkov a rozširuje horské oblasti, v ktorých pôsobí HZS, o oblasť Bukovských vrchov, Kremnických vrchov a Kysúc. "Táto zmena je výsledkom diskusie s niektorými primátormi a starostami z týchto lokalít ako reakcia na zvýšený turistický ruch, budovanie lyžiarskych stredísk, cyklotrás, náučných a poznávacích chodníkov. V dôsledku toho je v týchto oblastiach zvýšená úrazovosť, často v neprístupných terénoch. Pri zásahoch v uvedených oblastiach sa pritom počíta nielen s nasadením príslušníkov HZS, ale aj s využitím potenciálu miestnych dobrovoľných horských záchranárov," dodal predseda AHZ.

Doplnil, že prijatá novela zákona okrem toho komplexne vymedzuje povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí aj povinnosti osôb na lyžiarskych svahoch, ktorých cieľom je zaistiť zvýšenú bezpečnosť detí a mládeže. "Popri Asociácii horských vodcov do zákona zakotvili aj Slovenskú asociáciu horských sprievodcov, ktorá doposiaľ nebola legislatívne nijako upravená. Asociácia horských sprievodcov je samosprávna neštátna stavovská inštitúcia, ktorá bude združovať osoby, vykonávajúce horskú sprievodcovskú činnosť. Tou sa rozumie sprevádzanie osôb v horskom prostredí bez použitia horolezeckého výstroja a horolezeckej výzbroje na zabezpečenie pohybu sprevádzanej osoby," uzatvoril Remper.