Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Nový cintorín v Prešove začnú stavať ešte v tomto roku

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vďaka verejnej súťaži mesto ušetrí vyše pol milióna eur.

Prešov 18. novembra (TASR) – Víťazom verejnej súťaže na prvú etapu výstavby prešovského nového cintorína je miestna firma Kaping, spol. s r. o. Vzišla spomedzi 11 uchádzačov, ktorí prejavili záujem o realizáciu tejto stavby. Vďaka verejnej súťaži mesto ušetrí vyše pol milióna eur. Oproti predpokladanej sume 2,3 milióna eur sa má stavba podľa víťaznej ponuky postaviť za necelých 1,7 milióna eur. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Mesto plánuje s výstavbou začať ešte v tomto roku po podpise zmluvy. Miesto posledného odpočinku je lokalizované v časti Solivar, kde sa bude ťahať od existujúceho cintorína smerom k časti Šváby. Doba realizácie prvej etapy cintorína je podľa súťažných podmienok stanovená maximálne na 18 mesiacov od odovzdania staveniska, najneskôr však do 30. júna 2017.

„Dovtedy sa občania nemusia báť, súčasné kapacity cintorínov by mali do vytvorenia nových miest na pochovávanie postačiť,“ skonštatovala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Doposiaľ mesto na stavbu vynaložilo vyše 174.000 eur. Z týchto finančných prostriedkov radnica zaplatila projektovú dokumentáciu a archeologický výskum. Po podpise zmluvy sa bude realizovať prekládka siete vysokého a nízkeho napätia, urobia sa hrubé terénne úpravy, oplotenie pozemku, studne, komunikácie, vodovod. Na cintoríne postavia verejné osvetlenie, nainštalujú kamerový systém, zavlažovacie zariadenie, urobia sadovnícke úpravy a osadia prvky drobnej architektúry.

Ako informovala vedúca odboru strategického rozvoja mestského úradu Magdaléna Artimová, výstavba cintorína sa bude realizovať z mestských peňazí, poslanci ich musia ešte schváliť v rámci budúcoročného rozpočtu.

Mesto plánuje v rámci prvej etapy výstavby cintorína preinvestovať v budúcom roku dve tretiny výšky investície, zvyšok v roku 2017. Do dvoch rokov by tu mali vzniknúť nové hrobové miesta, ktorých kapacita by mala pokryť potreby Prešova na obdobie ďalších 15 rokov.

Celkový odhadovaný náklad celej stavby, podľa projektovej dokumentácie spracovanej v marci 2010 vrátane podmieňujúcich a vyvolaných investícií (stavebné práce, archeológia, projektová dokumentácia, výkup pozemkov), je zhruba 25 milióna eur vrátane DPH