Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Poloma finišuje stavbu štartovacích bytov za viac ako 216.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Obec chce stavbou bytového domu riešiť bytovú otázku mladých rodín, a tak si ich chce udržať v obci a zastaviť ich sťahovanie.

Poloma 3. júna (TASR) – V obci Poloma v Sabinovskom okrese sa momentálne finišuje so stavbou ôsmich nájomných bytov nižšieho štandardu, ktoré by mali slúžiť ako štartovacie byty najmä pre mladé rodiny.

Bytovku stavia spoločnosť ČECH, s.r.o., a po jej dokončení by ju mala obec odkúpiť. Kolaudácia je naplánovaná na tento mesiac, momentálne sa ešte pracuje na vnútorných omietkach stien bytov a ich povrchovej úprave.

Ako informoval starosta obce Pavol Hanušovský, náklady na stavbu domu činia viac ako 183.000 eur, z toho dotácia z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR je vyše 137.000 eur a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania je 45.800 eur. Technická vybavenosť domu by mala stáť približne 33.000 eur, z toho dotácia z ministerstva je 23.400 eur a vlastné zdroje obce presahujú sumu 10.000 eur.

K celkovým nákladom na dom a technické vybavenie vo výške približne 216.000 eur je však podľa starostu ešte potrebné pripočítať náklady na štandardné dokončenie bytov, teda nákup a inštalácia podláh, sociálne zariadenia, kuchyne či radiátory. To bude obec zabezpečovať na vlastné náklady a tie nie sú ešte vyčíslené.

Poloma chce stavbou tohto bytového domu riešiť bytovú otázku mladých rodín, a tak si ich chce udržať v obci a zastaviť ich sťahovanie. Už v minulosti preto postavila bytovku so šiestimi dvojizbovými štandardnými bytmi.