Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V obci na východe Slovenska si volia starostu po deviatich rokoch

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí 13. júna 2015 v obci Bunkovce v okrese Sobrance. V obci si dnes volia starostu obce z dvoch kandidátov. Na snímke pohľad na členov komisie vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Roman Hanc

"Teraz máme jedinú kandidátku, je ňou dcéra pani starostky," informoval predseda miestnej volebnej komisie.

Poprad 13. júna (TASR) – V piatich obciach na východe Slovenska si dnes občania volia nových starostov. Pracovníčka Okresného úradu v Humennom Eva Slaminková, ktorá má na starosti nové voľby do orgánov samospráv, pre TASR uviedla, že v obciach Jalová a Repejov je priebeh volebného dňa zatiaľ pokojný a hlásené nemali žiadne narušenia.

„Volebné miestnosti sa otvorili načas, v Jalovej sme pripravili 59 hlasovacích lístkov a kandiduje tu jeden kandidát Radoslav Michalčin za stranu Smer – Sociálna demokracia (SD), keďže predošlý starosta zomrel. V Repejove môže voliť 125 občanov a o post starostu sa tu uchádza Peter Cipka za stranu NOVA a Pavel Cipka za Smer-SD, Ľuboš Feciškanin sa v priebehu tohto týždňa vzdal kandidatúry. V tejto obci sú nové voľby, keďže Ústavný súd rozhodol, že tie predošlé z 15. novembra minulého roku boli neplatné,“ priblížila Slaminková.

Voľby sa dnes po dlhej dobe konajú aj v obci Harakovce, okres Levoča, kde naposledy volili starostu v roku 2006. Od roku 2010, keď skončilo funkčné obdobie stále úradujúcej starostke Božene Meliškovej, o tento post neprejavil nikto záujem. „Teraz máme jedinú kandidátku, je ňou dcéra pani starostky 27-ročná Božena Cmorejová,“ informoval predseda miestnej volebnej komisie Peter Michalík s tým, že o priazeň voličov sa dnes uchádzajú aj traja kandidáti na post poslanca tamojšieho obecného zastupiteľstva.

V Harakovciach je k dispozícii jeden volebný okrsok a hlas môže odovzdať 52 oprávnených voličov. „Zatiaľ boli deviati voliť, predpokladáme, že ľudia prídu ešte poobede. Zatiaľ prebieha všetko veľmi pokojne,“ dodal Michalík.

Starostu si dnes okrem toho volia aj v obci Markuška, okres Rožňava, kde sú dvaja kandidáti, Tibor Kliment z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a Ondrej Lipták za Slovenskú národnú stranu. „Všetko prebieha v poriadku, kolegovia sa pred nedávnom vrátili z kontroly a nezaregistrovali žiadne porušenia volebného poriadku. Ľudia chodia priebežne, nie je ich veľa, ale chodia,“ priblížila predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Rožňave Margita Petrová. V Markuške môže voliť 130 ľudí, o novom starostovi musia rozhodnúť opäť, pretože predošlý víťaz sa vzdal mandátu.

Poslednou obcou na východe krajiny, kde sa dnes do 20. hodiny konajú voľby, sú Bunkovce, okres Sobrance. „Komisia bola na kontrole ráno, miestnosť bola otvorená, hlasovanie začalo bez problémov, miestna komisia je poučená o tom, ako voľby majú prebiehať a zatiaľ nehlásili nič závažné. Z nášho pohľadu by to malo byť v poriadku,“ informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Michalovciach Danica Džačková. Voľby sú dnes podľa nej horúce, predovšetkým pre počasie, ale čiastočne aj pre miernu rivalitu medzi kandidátmi. Nimi sú terajší starosta 56-ročný Václav Ličko, zástupca koalície Sieť a KDH, a 54-ročná Jana Dzurjová za stranu Smer-SD. „Tá v novembrových voľbách vyhrala o jeden hlas a Ústavný súd následne zrušil výsledky volieb na základe námietky neúspešného kandidáta, ktorým bol práve Ličko,“ doplnila Džačková. V Bunkovciach má právo voliť takmer 300 voličov.