Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Obecný úrad v Repejove je po krádeži zapečatený a naďalej nefunkčný

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Bezvládie - tak označil súčasný stav starosta obce.

Repejov 15. júla (TASR) - Nedávne doplňujúce voľby v obci Repejov (okres Medzilaborce) vyhral kandidát na post starostu Peter Cipka. Ten sa však zdráha ujať svojej funkcie, nakoľko obecný úrad vykradol neznámy páchateľ. Chce tak urobiť až potom, keď bude zrejmé, o čo všetko obec prišla. Úrad doteraz neprebral aj z toho dôvodu, že ho polícia v rámci prebiehajúceho vyšetrovania zapečatila. Samospráva je teda nateraz nefunkčná.

"Momentálne je to také bezvládie. Nový pán starosta sa neujíma svojej funkcie a ja fakticky už nie som štatutárom, aj keď som neodovzdal obecný úrad. Čiže teraz to je také, neviem aké," uviedol dosluhujúci starosta Pavel Cipka. Situáciu chce vyriešiť s novým vedením obce a políciou v najbližších dňoch. "Úrad je zapečatený. Ako teda môžem odovzdať zapečatený úrad?" pýta sa exstarosta.

Cipkovci, teda dosluhujúci a novozvolený starosta, boli dohodnutí na prevzatí úradu v pondelok (13.7.) popoludní. Plány im však prekazil neznámy páchateľ, ktorý ho počas uplynulého víkendu vykradol. Repejov prišiel o tri krovinorezy, kosačku, motorovú pílu a vŕtačku. Čo zmizlo ďalej, sa ešte bude zisťovať. Vzniknutú škodu vyčíslili predbežne na vyše 2100 eur. Zlodej zároveň postriekal práškovým hasiacim prístrojom priestory kancelárie. Zasiahol pri tom obecný počítač a mnohé dokumenty.



"To, čo potrebujeme, je výpočtová technika, počítač, ktorý je postriekaný hasiacim prístrojom, naozaj netuším, či bude fungovať. Bez neho to bude ťažké. Toto je úplná komplikácia plánovaného auditu v obci," povedal novozvolený starosta Peter Cipka. Či bola za konaním páchateľa aj snaha o krádež či znehodnotenie dokumentov, špekulovať nechce. Predošlé hospodárenie obce sa však podľa jeho názoru nebude preverovať jednoducho. "To, čo potrebujeme na audit, pravdepodobne bude chýbať," prognózuje budúci starosta.

Pavel Cipka sa s výrokmi svojho nástupcu nestotožňuje a považuje ich za unáhlené. Nemyslí si, že by mal zlodej záujem o nejaké obecné spisy či dokumenty. "Nikto ešte neskontroloval, čo zmizlo a čo nie. Dokumenty by podľa môjho názoru nemali byť znehodnotené, aj keď sú postriekané prístrojom. Je na nich iba prášok, nie voda," poznamenal. Odmieta pritom akúkoľvek spojitosť so vzniknutou situáciou.

"Je to smutné a veľmi ma to mrzí, že práve pri ukončení môjho funkčného obdobia po 17 rokoch sa stane takáto vec. Budem rád, keď sa to vysvetlí a polícia nájde páchateľa, alebo páchateľov. Myslím si, že to bolo urobené zámerne na poškodenie môjho mena a moje zneváženie medzi občanmi," uviedol dosluhujúci starosta.

Kedy začne fungovať Repejov v riadnom režime, bude záležať od koordinácie krokov medzi bývalým a novozvoleným vedením obce. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová, muži zákona už na pôde úradu zrealizovali všetky procesné úkony súvisiace s vyšetrovaním uvedenej krádeže. Priestory sú ochotní sprístupniť hoci aj okamžite. Polícia v prípade zatiaľ nikoho neobvinila. Trestné stíhanie naďalej pokračuje.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák naznačil, že situáciu v Repejove možno riešiť aj iným spôsobom. "Odchádzajúci starosta môže zvolať ustanovujúce rokovanie zastupiteľstva do ktorýchkoľvek priestorov na území obce. Dňom zloženia sľubu nového starostu naňho prechádzajú všetky práva a povinnosti. V ďalšom postupe už ale nejde o legislatívne vymedzené kroky, ale o schopnosť odchádzajúceho starostu dohodnúť sa s tým nastupujúcim na tom, aby čím skôr sfunkčnili chod samotného úradu."

V Repejove sa v júni tohto roka konali doplňujúce voľby starostu, pretože tie vlaňajšie vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné. "Napadol som ich ja. Došlo pri nich k machináciám a rôznym podvodom. Súd mi dal za pravdu," podotkol novozvolený starosta.