Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Obyvatelia Sulína sa dočkali, pontónový most nahradil nový

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Stavba mosta Sulín sa realizuje v rámci projektu Odstránenie následkov povodní na mostoch v Prešovskom samosprávnom kraji - západ.

Sulín 11. júna (TASR) – Pontónový most v obci Sulín, okres Stará Ľubovňa, po piatich rokoch odstránili a nahradil ho nový cestný most. "Pri povodni v roku 2010 nám voda zobrala most a odvtedy sme tu mali tento pontónový.

V tomto roku sa začala výstavba mosta na štátnej ceste, ktorý je na 70 percent hotový a už sa na ňom môže jazdiť, takže sme mohli pontónový odstrániť. Úplne dokončený bude v závere tohto mesiaca. Veľmi sa tešíme, že už budeme mať nový most, päť rokov je dlhé obdobie, občania si už aj zvykli na pontónový a mysleli si, že nový sa stavať ani nebude,"
uviedol pre TASR starosta obce Sulín Štefan Romaňák.

Pontónový most, ktorý obci zapožičala slovenská armáda v júni 2010, odstránili vojaci začiatkom tohto týždňa, všetky práce podľa starostu prebehli bez problémov. Výstavbu nového mosta realizoval Prešovský samosprávny kraj (PSK), finančné prostriedky získal z fondov Európskej únie. "Stavba mosta Sulín na ceste III/543 036 sa realizuje v rámci projektu Odstránenie následkov povodní na mostoch v Prešovskom samosprávnom kraji - západ. Ide o jeden zo siedmich projektov v rámci Regionálneho operačného programu v tomto programovacom období," doplnila hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková s tým, že most by mal byť dokončený do 30. júna.

Povodeň v roku 2010 narušila statiku pôvodného mostného objektu, ktorý bol prakticky kompletne zničený. Preto projekt mosta podľa Fitzekovej rieši výstavbu úplne nového mostného objektu v obci, pričom rozpočtový náklad predstavuje 627.000 eur. Obec Sulín na severe Spiša má v súčasnosti 338 obyvateľov. Pri povodni v roku 2010 bola niekoľko dní odrezaná od sveta, pretože rozbúrená rieka Poprad vtedy strhla cestu, ktorá je jedinou prístupovou komunikáciou do osady Závodie v Sulíne a tiež do osád Kače a Medzibrodie v Mníšku nad Popradom.