Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Ochranári vyčistili časť vzácneho vrchoviska pod Hrebienkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Práce na rašeliniskách a vrchoviskách v podhorí Tatier od Štrbského Plesa po Hrebienok majú už botanici za sebou.

Vysoké Tatry 22. novembra (TASR) - Pred šiestimi rokmi sa podarilo tatranským botanikom nájsť pod Hrebienkom zriedkavo sa vyskytujúcu blatnicu močiarnu. Starostlivosť o toto cenné vrchovisko, ako aj mnohé ďalšie lokality, ktoré sú domovom vzácnych biotopov a druhov vegetácie, je súčasťou každoročného cyklu činností ochranárov zo Správy Tatranského národného parku (TANAP-u). Nedávno časť vzácneho územia vyčistili od starých zvyškov popadaných stromov a prirodzeného zmladenia. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

"Na budúci rok chceme výruby rozšíriť na celé vrchovisko, ktoré sa nachádza pod turistickou megakrižovatkou na červenej značke a je štvrtou lokalitou výskytu tejto rastliny v našej územnej pôsobnosti. Na Slovensku patrí medzi vzácne a zriedkavé organizmy s výskytom iba na pár miestach," upozornili ochranári. Práve preto venujú vrchovisku s jazierkom, ktoré zarastalo náletovými drevinami svoju pozornosť.

Práce na rašeliniskách a vrchoviskách v podhorí Tatier od Štrbského Plesa po Hrebienok majú už botanici za sebou. Ďalej ich čakajú biotopy po Tatranské Matliare. Manažmenty vykonávajú mimo vegetačnej sezóny a pri čiastočne zamrznutom pôdnom kryte. Vtedy sú totiž pôda i rastlinstvo menej náchylné na poškodenie.