Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Odborári sa obávajú o zamestnanosť v priemyselných parkoch v Humennom

Zrekonštruovaná časť Námestia slobody v Humennom Foto: TASR/Tomáš Doboš

Budúcnosť energetickej politiky mesta a jej možné dosahy na zamestnanosť v priemyselných parkoch Chemes a Guttmanovo boli témy, o ktorých sa dnes diskutovalo v Humennom na stretnutí odborárov.

Humenné 24. marca (TASR) - Budúcnosť energetickej politiky mesta a jej možné dosahy na zamestnanosť v priemyselných parkoch Chemes a Guttmanovo boli témy, o ktorých sa dnes diskutovalo v Humennom na stretnutí odborárov, vedenia Chemesu a zástupcov firiem zamestnávajúcich v oboch priemyselných areáloch stovky ľudí.

Odborári prišli na dnešné rokovanie s návrhom memoranda o porozumení a spolupráci v oblasti energetiky. Podľa slov Martina Vinčuru z Energeticko-Chemického odborového zväzu z toho dôvodu, že samosprávu a centrálneho výrobcu tepla v Humennom - spoločnosť Chemes sídliacu v rovnomennom priemyselnom areáli, dlhodobo rozdeľuje téma energetickej politiky mesta.

Odborári sa v tejto súvislosti obávajú krízového scenára, ktorým by bolo odpojenie mesta od centrálneho zdroja v Chemese, čo by mohlo mať za následok nárast cien za dodávané energie pre jednotlivé spoločnosti. Zástupcovia zamestnancov poukazujú v tejto súvislosti na riziko prepúšťania či dokonca možný odchod investorov z Humenného do "lacnejších" priemyselných areálov.

"Áno, dnes nie sú nahlásené žiadne hromadné prepúšťania. Zamestnávatelia nám ale na nedávnom stretnutí deklarovali, že ďalšie zvyšovanie cien energií je pre nich neprípustné. Poučení nedávnou minulosťou, keď zanikol Chemlon a s ním 500 pracovných miest, sa snažíme robiť nejaké kroky, nie keď už bude neskoro, ale dopredu," poznamenal Vinčur na margo zmieneného memoranda. V oboch humenských parkoch pracuje podľa jeho slov približne 1700 ľudí. "Chceme vniesť medzi podnikateľov, ako aj zamestnancov trocha viac istoty," doplnil odborár.

Chemes nechce do budúcna podľa vyjadrení jeho vedenia ceny energií zvyšovať, práve naopak. Svoje tvrdenia opiera o plánovaný projekt kombinovanej výroby elektriny a tepla, ktorý má využívať obnoviteľné zdroje, konkrétne biomasu. "Cieľom projektu má byť zníženie cien v meste o 9 až 15 % a súčasne cien energií dodávaných firmám v priemyselnom parku až do 20 %," informoval finančný riaditeľ Chemesu František Chvostaľ.

Výrobca energií však so svojím projektom na radnici nepochodil. "Mesto robí dlhodobé prieky našim investičným zámerom. Ich súhlas potrebujeme pre realizáciu nového projektu, vyžaduje ho od nás aj ministerstvo hospodárstva SR," tvrdí Chvostaľ. Z humenskej radnice však TASR informovali, že k investičnému zámeru Chemesu, a. s., nemohla vydať kladné stanovisko, pretože by tak konala v rozpore so zákonom. "Investičný zámer firmy Chemes je v nesúlade s koncepciou rozvoja mesta Humenné v oblasti energetiky," uvádza sa vo vyjadrení mestského úradu. Jeho zákonný postup potvrdila v tomto prípade aj prokuratúra. Chvostáľ však zdôrazňuje obsahovú stránku projektu, ktorá je podľa jeho názoru plne v súlade so spomínanou koncepciou.

Odborári tvrdia, že na dnešné stretnutie do Humenného pozývali aj vedenia radnice a tamojšieho úradu práce. Ich zástupcovia sa však na rokovanie nedostavili. "Chýba nám to, že sa o problémoch nediskutuje spoločne," konštatoval v tejto súvislosti Vinčur. Primátorku Janu Vaľovú však odborári o svojich obavách informovali pred niekoľkými dňami na pôde radnice. Tá od nich vtedy požadovala písomné podklady z rokovaní so zamestnávateľmi a tiež závery, ktoré prijali pre údajnú hrozbu prepúšťania. "Odborári však takéto podklady nemali a zrejme ani nemajú," vysvetľuje radnica.

Jej čelní predstavitelia na dnešné stretnutie v Humennom vraj žiadnu oficiálnu pozvánku nedostali. "Keďže mestu nebola doručená pozvánka ani téma stretnutia, zástupcovia mesta sa tohto stretnutia nezúčastnili," píše sa vo vyjadrení radnice. Odborári chcú v tejto súvislosti opätovne pozvať zainteresované strany za rokovací stôl. Spomenuté memorandum odobrené Chemesom, odborármi a niekoľkými poslancami chcú ponúknuť na podpis okrem radnice a úradu práce i ďalším poslancom humenského zastupiteľstva.