Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Okolie vodnej nádrže Domaša dnes brázdia stovky cyklistov

Cyklistické podujatie na Domaši Foto: Tomáš Doboš

Vlani sa na podujatí zúčastnilo takmer 1600 cyklistov, vďaka čomu sa zapísalo do Knihy slovenských rekordov.

Holčíkovce 27. júna (TASR) - Stovky priaznivcov cyklistiky brázdia počas dnešného dňa okolie Domaše. Koná sa tam tradičné cyklistické podujatie s medzinárodnou účasťou.

8. ročník "tour" priniesol na Domašu niekoľko noviniek. Podujatie odštartovalo na hrádzi vodnej nádrže a vyše 35-kilometrovú trať vytýčili organizátori po inej trase ako vlani. S ohľadom na bezpečnosť účastníkov sa vyhli v tomto roku ceste I. triedy. V súčasnosti po nej prechádza väčší počet kamiónov, čo je dôsledkom opravy tranzitného úseku v smere na Poľsko.

"Pre tento ročník podujatia Okolo Domaše sme vymysleli novú trasu, ktorá kombinuje lesné a asfaltové cesty. Z hrádze nádrže smeruje na Detrík, následne na neďaleký hrebeň s výhľadmi na Domašu. Po zostupe do obce Bžany prechádza Valkovom, Tíšavou, Trepcom a Dobrou," informoval TASR Martin Palenčík z organizačného tímu podujatia.



Vlani sa na ňom zúčastnilo takmer 1600 cyklistov, vďaka čomu sa zapísalo do Knihy slovenských rekordov. "Tento rok máme mierny pokles, ale čo sa týka účasti, stále sa držíme dosť vysoko. Mali by sme tu mať dnes približne 1300 až 1400 cyklistov. Prišli k nám zo Slovenska, ale aj z Poľska, Ukrajiny a Českej republiky," ozrejmil Palenčík.

Ako ďalej uviedol, dnešné podujatie je o pohodovej cyklistike, no má aj súťažnú časť. Skupina pretekárov dnes odštartovala z hrádze priehrady ako prvá. Súčasťou popoludňajšieho programu bude aj súťaž pre najmladších účastníkov - Detská tour Petra Sagana. "Dúfame, že ich naplní a povzbudí v cyklistickom napredovaní," podotkol Palenčík.

Športovú časť podujatia vystrieda dnes podvečer losovanie tomboly a následný kultúrny program. Jeho hlavnou hviezdou bude hudobná skupina Frequency. Pokračovaním akcie bude nedeľný (28.6.) bežecký pretek na 10-kilometrovej trase.

Rekreačná oblasť Domaša je aj napriek obľúbenej cyklistickej akcii bez potrebnej turistickej infraštruktúry. Chýbajú tam cyklistické chodníky, móla, oddychové zóny, sociálne zariadenia či záchranný systém. Domaša je navyše ako jediná veľká vodná nádrž na Slovensku už 23 rokov bez kultúrnej vyhliadkovej lode. "Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že hlavným sloganom tohtoročnej cykloakcie bude: Domaša si zaslúži vyhliadkovú loď. Aj takouto formou chceme vyslať signál kompetentným do Bratislavy, aby rozvoju cestovného ruchu na Domaši začali venovať zvýšenú pozornosť a pomohli jej rozvoju," uzavrel Palenčík.