Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Ondavke budú doplňovacie voľby, obec je bez starostu a poslancov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa vedúcej všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bardejove Galiny Lacovej Ščerbákovej v obci Ondavka sú vypísané ďalšie doplňovacie voľby na 13. júna 2015.

Ondavka 16. apríla (TASR) – Na stredajšom (15.4.) zasadnutí obecného zastupiteľstva v Ondavke v okrese Bardejov sa vzdal svojej funkcie 78-ročný starosta Andrej Marčišin i poslanci. Starosta tento krok avizoval už v marci, keď bolo jasné, že v obci v doplňovacích voľbách znova nikto nekandidoval. Marčišina do funkcie zvolili na začiatku roka 2013, avšak na post starostu nastúpil v polovici apríla a presne po dvoch rokoch sa starostovského kresla vzdal.

Ako pre TASR uviedol Marčišin, dva roky robil svoju prácu bez výplaty, obec má dlh približne 30.000 eur a asi deväť exekúcií. Exekúcie podľa neho spôsobili to, že nemôžu nakladať už ani s približne 270 eurami, ktoré dostávajú na účet. Podľa jeho ďalších slov obyvatelia nerešpektujú ani potrebu platiť za vodu z obecného vodovodu i za odvoz odpadu, preto dospel k názoru, že jeho snaha nemá zmysel a vzdal to. Riešením by podľa neho bolo spojenie Ondavky so 17 obyvateľmi s niektorou väčšou obcou z okolia, avšak keď majú dlh a exekúcie, nikto ich nechce.

Podľa vedúcej všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bardejove Galiny Lacovej Ščerbákovej v obci Ondavka sú vypísané ďalšie doplňovacie voľby na 13. júna 2015, záujemcovia môžu kandidačné listiny doručovať obci do nedeľnej (19.4.) polnoci. O post vo vedení obce sa neuchádzal nikto ani v marci, ani počas vlaňajších novembrových volieb. Podľa nej je situácia v Ondavke komplikovaná a riešenie neponúka ani zákon, pretože takúto možnosť nerieši. To, či starosta a poslanci sa naozaj vzdali funkcie, potvrdiť zatiaľ nevedela, pretože aj keď v stredu niečo odovzdali v podateľni úradu, oficiálne dokumenty sa k nej ešte nedostali.