Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Pre nezáujem sa doplňujúce voľby v obci Ondavka dnes nekonajú

Ilustračné foto Foto: TASR

O miesto starostu ani poslancov nemá nikto dlhodobo záujem. V obci je prihlásených 16 obyvateľov, reálne tam žije 14 a väčšina z nich sú dôchodcovia.

Ondavka 9. apríla (TASR) – Dnešné doplňujúce voľby sa v obci Ondavka v okrese Bardejov nekonajú. O miesto starostu ani poslancov nemá nikto dlhodobo záujem. V obci je prihlásených 16 obyvateľov, reálne tam žije 14 a väčšina z nich sú dôchodcovia.

"Starosta obce sa funkcie vzdal, má už vysoký vek a zdravotné problémy. Z trojčlenného obecného zastupiteľstva jeden človek zomrel a dvaja sa vzdali svojich funkcií. Termín volieb bol vyhlásený, neprihlásil sa žiaden záujemca na kandidáta na poslanca ani starostu obce, voľby sa tam preto nekonajú," uviedol pre TASR prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda.

Tvrdí, že v Ondavke riešia iba to, čo im umožňuje zákon. "Boli voľby do Národnej rady. Celé sme ich vrátane financovania a vyúčtovania organizačne zabezpečili. Nemôžeme však vykonávať samosprávne funkcie," skonštatoval Bujda s tým, že situácia sa nezmení, kým nedôjde k zmene legislatívy.

V prípade, že sa ani v budúcnosti nenájde nikto, kto by sa uchádzal o miesto starostu alebo poslanca, obec bude podľa rezortu vnútra dlhodobo nefunkčná.

"Výkon štátnej správy zabezpečia orgány štátu. No samosprávne funkcie za obec nebude mať kto zabezpečovať. Situácia predstavuje nevyužitie ústavného práva obyvateľov zúčastňovať sa na správe vecí verejných, na ktorom je postavená územná samospráva," ozrejmila Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

Štátne orgány podľa jej slov nemôžu zabezpečovať funkcie obce, nešlo by už totiž o samosprávu. S cieľom riešiť výnimočné situácie, keď v obci nefungujú orgány obce, ministerstvo vnútra už v roku 2009 pri príprave návrhu novely zákona o obecnom zriadení pracovalo na modeli dočasnej správy.

"Podstata modelu spočívala v tom, že ak starostlivosť o potreby obyvateľov obce nezabezpečia orgány obce zvolené obyvateľmi obce, štát, napríklad vláda na návrh ministerstva vnútra, určí na jej zabezpečenie dočasného správcu," vysvetlila Fabianová.

Ako ďalej povedala, úprava bola ponechaná na neskoršie obdobie, pretože si vyžaduje dôkladné odborné diskusie a s najväčšou pravdepodobnosťou zmenu ústavy. "Obnovenie prác na modeli dočasnej správy závisí od politickej vôle," dodala Fabianová.